مدار شارژ یکی از کاربردی ترین بخش ها در موبایل بوده، زیرا هر کدام از گوشی های هوشمند به طور روزانه نیاز به شارژ دارند، که در صورتی که شارژ گوشی به خوبی انجام نشود، انرژی مورد نیاز برای کار کردن با گوشی نیز تامین نخواهد شد. از این رو مدار شارژ را می توان یکی از مهترین مدارهای موبایل دانست که تعمیرکار موبایل می بایست با عملکرد و مشکلات آن آشنا بوده و بتواند آن را به درستی عیب یابی و تعمیر نماید. با توجه به اهمیت این مدار در این مقاله از سری مقالات آموزش تعمیرات موبایل به بررسی این مدار و مشکلات آن می پردازیم.
مدار شارژ موبایل از قطعات بسیار مهمی تشکیل شده است، که هر کدام از آنها وظیفه منحصر به فردی دارد. از جمله قطعاتی که مربوط به مدار شارژ موبایل بوده می توان به آی سی شارژ، سوکت شارژ، باطری، خازن و غیره اشاره کرد. معمولا اغلب خرابی های مدار شارژ در موبایل مربوط سوکت و آی سی شارژ می باشند، زیرا این قطعات بسیار مهم و حساس می باشند. بدین ترتیب در هنگام بروز مشکل توصیه می کنیم ابتدا آی سی و سوکت شارژ را بررسی نمایید.
مشکل عدم شارژ موبایل یکی از مواردی است که معمولا همه افراد بارها با آن مواجه می شوند و یکی از مشکلات رایج مربوط به مدار شارژ موبایل می باشد. در چنین مواقعی زمانی که شارژر را به سوکت مربوطه وصل نموده، هیچگونه علامت شارژی بر روی صفحه نمایش موبایل مشاهده نمی شود. در این صورت ابتدا باید به بررسی ولتاژ باتری موبایل پرداخت، زیرا خرابی باتری موبایل نیز این مشکل را به وجود می آورد. برای این منظور یک مولتی متر نیاز بوده، اگر ولتاژ باتری کمتر از 3/5 ولت باشد، به معنای خرابی باتری بوده، از این رو باید اقداماتی نظیر شوک دادن باتری را انتخاب نمود.
در صورتی که باتری سالم باشد باید به سراغ سوکت شارژ موبایل رفته، زیرا اولین بخش از مدار شارژ که در شارژ کردن گوشی تاثیر دارد، سوکت شارژ می باشد. مواردی که باید برای سوکت شارژ چک شوند شامل آلودگی، شل شدن پایه ها و رسیدن رطوبت به گوشی می باشد. در صورت مشاهده هر یک از موارد ذکر شده آن را رفع نمایید.
گزینه بعدی که باید چک شود آی سی شارژ می باشد، زیرا این آی سی وظایف بسیار مهمی داشته و چنانچه این وظایف را به خوبی انجام ندهد، ممکن است مشکلاتی مانند عدم شارژ شدن گوشی را به همراه داشته باشد.
از دیگر مشکلاتی که می تواند باعث عدم شارژ گوشی موبایل شود، عدم شناخت باتری موبایل توسط گوشی می باشد، این موضوع را می توان با بررسی کانکتورهای باتری و در ادامه با اگر مشکل برطرف نشد باید مسیر bsi نیز مورد آزمایش قرار بگیرد. البته در برخی موارد خرابی مقاومت ntc نیز می تواند باعث عدم کنترل ولتاژباتری توسط موبایل شود. که پس از عیب یابی باید با دقت کامل نسبت به رفع مشکل بوجود آمده نموده، تا بتوان دوباره گوشی را به راحتی شارژ نمود.
گاهی اوقات گوشی برای شارژ شدن مشکلی نداشته، اما عملیات دشارژ با مشکل مواجه می شود، بدین ترتیب ممکن است در مدت زمان کوتاهی باتری تخلیه شود. در این موارد ابتدا باید بررسی نموده تا ببینید که این مشکل مربوط به نرم افزار گوشی (ویروس )بوده و یا مربوط به سخت افزار آن، بدین ترتیب بهتر است ابتدا گوشی را با یک رام سالم فلش نموده، تا مطمئن شده که مشکل گوشی سخت افزاری است یا مربوط به نرم افزار می باشد. در ادامه می توان باتری گوشی و همچنین شارژر آن را نیز مورد ارزیابی قرار داده، زیرا وجود مشکل در آنها نیز باعث زود خالی شدن شارژ گوشی می شود.
اگر گوشی که با مشکل دشارژ و یا زود خالی شدن باتری موبایل مواجه بوده، آب خورده باشد، به احتمال فراوان گوشی به دلیل سولفاته شدن با این مشکل مواجه شده، از این رو باید نسبت به تمیز کردن گوشی و رفع سولفاته اقدام نمود.
خراب بودن آی سی شارژ نیز ممکن است سبب تخلیه سریع شارژ شود از این رو آی سی شارژ اهمیت بسیار زیادی در مدار شارژ دارد. کانکتورهای گوشی به خصوص کانکتورهای مدار شارژ یکی دیگر از عوامل خرابی مدار شارژ و خالی شدن سریع شارژ موبایل می باشند، لذا باید با دقت آنها را جدا کرده و دوباره وصل نمود، تا اگر مشکلی در آنها بوجود آمده تشخیص داده شود و سپس برطرف شود.
در این مقاله به بررسی مدار شارژ موبایل و مشکلات متداول آن پرداختیم. در صورتی که قصد دارید به صورت حرفه ای مفاهیم تعمیرات موبایل را فرا بگیرید و حرفه ای شوید توصیه می کنیم در دوره موبایل آموزشگاه برق گستران شرکت کرده و کلیه مهارت های لازم برای عیب یابی، تعمیر و تعویض انواع موبایل را کسب نمایید.