سیستم گرمایش از کف روشی منحصر به فرد برای گرمایش ساختمان است که نحوه عملکرد آن با روشهای دیگر کاملا متفاوت است. در این روش همانطور که از نامش پیداست سیستم گرمایشی بر روی زمین نصب میشود و بنابراین قدم زدن به داخل ساختمان مجهز به سیستم گرمایش از کف حس و حال کاملا متفاوتی نسبت به سایر سیستمهای گرمایشی مانند فن کویل و کولر دارد.
سیستم گرمایش از کف یکی از سیستمهای گرمایشی است که از قدیم در ایران مورد استفاده بوده و گرمایش خوبی را به ارمغان آورده است، در چند سال گذشته این سیستم به دلیل استفاده از لولههای پلیمری در صنایع و ساختمانهای مسکونی و تجاری رشد چشمگیری داشته است.
در فرآیند گرمایش از کف حدود نیمی از انتقال حرارت به صورت تابش صورت میگیرد و بقیه از طریق رسانایی به هوا منتقل میشود. در این روش ابتدا کف ساختمان گرم میشود و سپس قسمتهای بالاتر با دمای کمتری گرم میشود و این امر باعث ایجاد تنفس راحت و احساس آرامش بیشتر برای ساکنین میشود و نسبت به سایر سیستمهای گرمایشی در صرفه جویی موثر است. بهینه سازی مصرف انرژی سیستم گرمایش از کف برای اتاقهای سرد بسیار مناسب است. در ساختمانهای با سقف بلند، استفاده از این سیستم گرمایشی باعث کاهش مصرف انرژی و صرفه جویی بیشتر در مصرف سوخت میشود، زیرا با روشهای دیگر (مانند رادیاتور و بخاری) هوای گرم به دلیل کاهش تراکم سبک شده و به سمت پشت بام می رود و اولین جایی که گرم میشود سقف است.
بیشتر بخوانید: آیا کولر گازی ایران رادیاتور اینورتر دارد؟
سیستم گرمایش از کف به سالها قبل مربوط است. زمانی که سوئدیها از ذغال مذاب زیر زمین برای گرم کردن خانههای خود استفاده میکردند. این سیستم بعدها با استفاده از جریان هوای گرم در زیر کف خانههای اروپایی از طریق یک بخاری بزرگ در زیرزمین یا موتورخانه بسیار بهبود یافت. راههای زیادی برای راه اندازی این نوع سیستم گرمایشی امروزه وجود دارد که در این مقاله به آنها آشنا خواهیم شد.
همچنین در صورت علاقمندی به یادگیری رفع مشکلات گرمایش و سرمایش میتوانید در دورههای آموزش تعمیرات پکیج دیواری، آموزش تعمیرات کولر گازی آموزشگاه برق گستران ثبت نام کنید. تمام دورههای آموزشی در این آموزشگاه به صورت عملی و تئوری برگزار شده و شما عزیزان میتوانید پس از تمام کردن دوره به عنوان یک نیروی حرفهای وارد بازار کار این شغل شوید.
جالب است بدانید که سیستم گرمایش از کف اولین بار توسط رومیان باستان اختراع شد. رومیها محیط زندگی خود را با نصب کانالهایی در زیر زمین و کف حمام گرم میکردند. پس از آن استفاده از این روش در کره و ژاپن مورد استفاده قرار گرفت و به مرور زمان این روش تکمیل و به روش امروزی تبدیل شد.
در حدود سال 1380 سیستم گرمایش از کف برای اولین بار در ساختمانهای مسکونی در ایران مورد استفاده قرار گرفت. پیش از این در ورزشگاه آزادی نیز از این روش گرمایشی استفاده میشد. در حال حاضر این روش گرمایش در بسیاری از ساختمانهای مسکونی کشور مورد استفاده قرار می گیرد و طرفداران خود را دارد.
سیستمهای گرمایش از کف به دو دسته برقی و آبی تقسیم میشوند. سیستمهای گرمایش از کف آبی شامل شبکهای از لولههای آب با ضخامت کمتر از سایر لولههای آب است که در زیر کف ساختمان و پکیج یا موتورخانه نصب میشوند. دمای آب توسط پکیج در موتورخانه تنظیم خواهد شد. با افزایش و کاهش دمای آب میتوانید دمای محیط را کنترل کنید.
سیستم گرمایش از کف آبی در واقع به عنوان یک رادیاتور بزرگ در کف ساختمان عمل میکند و سیستمهای گرمایش شوفاژ دیواری را میتوان با انجام برخی تعمیرات و لوله کشی در کف ساختمان تبدیل به سیستم گرمایش از کف آبی کرد.
سیستم های گرمایش از کف برقی هم از یک شبکه المان و هم از منبع برق تشکیل شده اند. تنظیم دما در این نوع سیستم گرمایش معمولاً توسط کلیدی انجام می شود که این کلید بر روی دیوار نصب می شود و برای هر اتاق و محوطه ساختمان به دلخواه قابل تغییر است.
در گذشته برای اجرای سیستم برق، المان هایی را در زیر پوشش کف ساختمان قرار می دادند و سپس شبکه ایجاد شده را به منبع برق متصل میکردند و سیستم راه اندازی میشد، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی، فرشهای الماندار تهیه کردهاند که میتوان از آنها به عنوان زیرسازی مانند پارکت استفاده کرد و نیازی به بازسازی و استفاده از مصالح ساختمانی در اجرای آنها نیست.
در زیر مراحل گام به گام نصب سیستم گرمایش از کف آورده شده است، بهترین زمان برای نصب این نوع سیستم زمانی است که در حال ساخت یک اتاق جدید هستید. پس از نصب سیستم گرمایش از کف، آسیب رساندن به آن تقریبا غیرممکن است. در واقع میتوانید پس از نصب صحیح تا 30 سال از این سیستم با ضمانت استفاده کنید.
اولین قدم در نصب سیستم گرمایش از کف این است که یک طرح گرمایش از کف توسط یک متخصص طراحی شود. به طور کلی این نقشه ها به 4 دسته اصلی دایره ای، دو طرفه یا L، مثلثی یا U و چهار ضلعی تقسیم میشوند.
بر اساس ویژگیهای اتاق و ساختمان، کارشناسان تصمیم میگیرند که از کدام روش استفاده کنند. طرح مارپیچ اغلب در راهروهایی با عرض کم و دیوارهای سرد استفاده میشود. طراحی دو طرفه برای اتاقهایی با دو دیوار سرد، طرح سه طرفه برای اتاقهایی با سه دیوار سرد استفاده میشود. بهترین کارایی از طرح مربعی حاصل میشود که اغلب در اتاقهای مهمان استفاده میشود.
نقشه گرمایش از کف شامل موارد زیادی از جمله لبه سرد، درزهای انبساط، حداقل و حداکثر اندازه و … میباشد که در صورت طراحی دقیق، سیستم کارآمدی خواهیم داشت وگرنه ممکن است با مشکلات زیادی مواجه شوید.
پس از آن باید کف ساختمان عایق بندی و پوشش داده شود تا میزان اتلاف انرژی به کمترین مقدار خود برسد.
پس از انتخاب نوع سیستم گرمایشی مورد نظر، لولهها بر روی کف عایق بندی شده قرار میگیرند. در این مرحله نقشه طراحی شده مهمترین نقش را ایفا میکند. پس از کار، سیستم باید به مدت 6 ساعت در 6 اتمسفر تست شود تا از عملکرد صحیح آن اطمینان حاصل شود.
سیستم گرمایش از کف نیاز به مراقبت و نگهداری خاصی ندارد و با نصب مناسب میتوانید تا حدود 30 سال بدون مشکل از آن استفاده کنید. تقریباً همه روش های گرمایشی نیاز به نگهداری و سرویس سالیانه دارند که همچنین باعث میشود هر ساله هزینه زیادی برای تعمیر آنها صرف کنید. اما با نصب سیستم گرمایش از کف دیگر نگران تعمیرات سالانه نخواهید بود و میتوانید سال ها بدون هیچ مشکلی از گرمای بهینه منزل خود لذت ببرید.
بیشتر بخوانید: علت چکه کردن آب از کولر گازی چیست؟
یکی از کاربردهای اصلی بتن سیستم گرمایش از کف است که نقش مهمی در پوشش سیستم دارد. بتن باید از کیفیت بالایی برخوردار باشد تا مقاومت لازم را داشته باشد، بنابراین سیمان مناسبترین انتخاب است.
پس از ریختن بتن باید چند روز صبر کرد و از روشن شدن سیستم خودداری کرد.
ضمناً پنجرهها و درها باید طوری تعبیه شوند که هوای ساختمان خیلی سرد نباشد و بتن آسیب نبیند.
اگر میخواهید سیستم گرمایش خود را پس از سفت شدن بتن راه اندازی کنید، اتصالات نهایی را انجام دهید و دما را کنترل کنید. از آنجایی که به تازگی شروع به استفاده از این سیستم کردهاید، باید به تدریج دما را افزایش دهید و از ضربه به سیستم جلوگیری کنید.
برای اجرای این سیستم آبی ابتدا باید کلیه تجهیزات مکانیکی و برقی نصب و سیمان شود سپس در صورت استفاده از رادیاتور دیواری در محل نصب آنها نیز نصب و سیمان کاری شوند. پس از انجام این مرحله باید کف اتاق و دیوارهای اطراف قرنیز عایق بندی شود تا گرمای ایجاد شده به فضایی غیر از محل مورد نظر انتقال نیابد.
پس از عایق کاری توری روی کف در محل نصب، پهن میکنند و از لولههای پکس استفاده می کنند که انعطاف پذیر و مقاوم و در متراژ وسیع و اندازه معین تولید میشوند. آنها بر روی شبکه لولهها ثابت میشوند. در مرحله بعدی لولهها به یک جعبه توزیع کشیده شده و هر شاخه از لوله به یکی از شیرهای اصلی متصل میشود.
در کلکتورها امکان تهویه لولهها و بسته و باز شدن جریان آب داخل لولهها برای هر فضای جداگانه وجود دارد. کلکتور نیز به یک پکیج یا موتورخانه متصل شده است که منبع آب گرم به حساب میآید. سپس سیمان کاری و کف سازی روی لولههای Pex انجام می شود.
سیستم برقی در واقع شبکهای از عناصر است که به یک شبکه یا شبکه ساخته شده از پلاستیک (غیر رسانا) ثابت شده و به صورت رل فروخته میشود. برای اجرا کردن این نوع سیستم گرمایشی، تکمیل کردن کلیه تجهیزات الکتریکی و مکانیکی و پوشانده شدن آنها با سیمان مانند گرمایش از کف بسیار ضروری است.
پس از سیمان کاری برای جلوگیری از اتلاف انرژی و نفوذ گرما به مناطق ناخواسته، لازم است عایق کاری انجام شود. بعد از آن این نوع سیستم را راه اندازی کنید و سپس آن را به منبع برق متصل کنید. کف سازی از سنگ، سرامیک یا پارکت را می توان بلافاصله پس از اجرای این نوع سیستم گرمایشی انجام داد.
2 راه برای کنترل دما در سیستم گرمایش از کف وجود دارد: کنترل دما به صورت دستی و کنترل خودکار دما، که تعیین میکند سیستم چه زمانی شروع به کار کند. در کنترل دستی دما، دما را میتوان با کرکره و شیر کنترل کرد. اما در کنترل دما، دما به صورت خودکار با سنسورهای موجود کنترل میشود.
از آنجایی که هزینه سیستم گرمایش از کف تفاوت چندانی با هزینه سایر روش های گرمایشی ندارد، بسیاری از افراد استفاده از این روش های گرمایش را انتخاب میکنند.
بنابراین شایان ذکر است که هزینه اجرای این سیستم گرمایشی به استفاده از روشها و محصولات مختلف بستگی دارد و اگر میخواهید برای مدت طولانی از این سیستم استفاده کنید، محصولات باکیفیت را انتخاب کنید.
بیشتر بخوانید: معرفی جامع انواع پکیج زمینی
یکی از بزرگترین و اولین معایب گرمایش از کف، مدت زمان لازم برای تولید گرما توسط این سیستم گرمایشی است. به طور کلی یک سیستم گرمایش از کف به حدود 36 ساعت زمان نیاز دارد تا شروع به کار کند و به بالاترین دما برسد. بنابراین در مرحله اولیه با دمای 20 درجه سانتیگراد روشن میشود. سپس میتوانید حرارت سیستم گرمایشی را هر 12 ساعت پنج درجه افزایش دهید و در 36 ساعت به دمای ایده آل 35 درجه سانتیگراد برسید.
در صورت تمایل به آموزش نصب پکیج دیواری می توانید از مشاورین ما در برق گستران راهنمایی بگیرید.
این نوع سیستم گرمایشی روشی است برای تولید کردن گرما در فضاهای باز و بسته. امروزه در کشورهای پیشرفته از این سیستم برای گرم کردن جادهها، فرودگاهها، زمینهای فوتبال (زمینهای بازی)، گلخانهها و بسیاری موارد دیگر برای آبکردن برفها و رفع نیاز به برفروبی و برفروبی استفاده میشود و سطحی عاری از یخبندان را فراهم میکند.