کند شدن ویندوز یکی از مشکلات رایج میان برخی از کاربران مبتدی سیستم عامل ویندوز می باشد که از اهمیت به روزرسانی ویندوز و آپدیت درایورها آگاهی لازم را ندارند. تا به حال شده است بعد از بوت شدن کامپیوتر بایستی ده دقیقه صبر کنید تا با آن مشغول به کار شوید؟ وجود برنامه های استارت آپ، آنتی ویروس هایی که همیشه در حال اسکن سیستم هستند، داشتن بدافزار و انواع ویروس، نداشتن SSD و غیره از رایج ترین علل مهم در کند شدن ویندوز هستند که بایستی به آنها توجه ویژه داشت.
متاسفانه برخی از کاربران نیاز های اولیه لپ تاپ و سیستم عامل خود را نادیده گرفته و صرفا قصد دارند هر چه سریع تر مشغول به کار شوند و به عبارتی حوصله نصب و عیب یابی علت کند شدن ویندوز را ندارند، همین امر سبب می شود در آینده نه چندان دور سرعت ویندوز به گونه ای که کند شود که حتی نتوانید مرورگر خود را باز کنید.
همچنین اگر به حوزه نرم افزاری و سخت افزاری لپ تاپ علاقه مند هستید می توانید با شرکت در دوره آموزش تعمیرات لپ تاپ زیر نظارت اساتید حرفه ای که با بازار کار کاملا آشنا هستند، مهارت های لازم را فرا گرفته و در نهایت با مدرک بین المللی روانه بازار کار شوید. در ادامه مطلب از سایت آموزشگاه برق گستران به علل مهم کند شدن ویندوز می پردازیم.
قبل از اینکه به طور کامل به روش های افزایش سرعت ویندوز بپردازیم، بهتر است به مواردی اشاره داشته باشیم که ممکن است سبب کاهش سرعت ویندوز شود. به موارد زیر توجه حاصل فرمایید :
*برنامه های استارت آپ (Start up Apps)
*کمبود حافظه در درایوی که ویندوز نصب شده است
*وجود بدافزار، ویروس و برنامه های ADS در سیستم
*آپدیت نکردن ویندوز و درایورها
*نصب و اجرا برنامه هایی که نیاز به داشتن CPU و GPU قدرتمندتری دارند
*کمبود حافظه رم
*داغ یا به اصطلاح Overheat کردن پردازنده و کارت گرافیک
*آپدیت نبودن بایوس
*اجرا کردن چندین برنامه همزمان
*نداشتن SSD
*وجود و انباشته شدن ریز فایل های برنامه های پاک شده
*نصب کردن ویندوز 10 و 11 بر روی سیستم های بسیار قدیمی
*به روزرسانی ویندوز
تا به حال شده بعد از بوت شدن ویندوز حدود 10 دقیقه منتظر بمانید تا ویندوز از حالت کندی و هنگی خارج شود؟ یکی از علل هایی که سبب کند شدن ویندوز در حالت بوت می شود، برنامه های استارت آپ است. به محض اینکه وارد صفحه Desktop میشوید، برنامه هایی همچون آنتی ویروس، برنامه های شبکه اجتماعی و غیره شروع به فعال شدن کرده و در لیست برنامه های پس زمینه قرار می گیرند. که منابع زیادی را از CPU و HDD شما دریافت می کنند و سبب می شود هنگام ورود به صفحه اصلی ویندوز، کند شدن ویندوز را تجربه کنید.
برای رفع این مشکل به راحتی عبارت Startup Apps را در قسمت سرچ ویندوز تایپ کرده، سپس با لیست تمامی برنامه هایی به محض روشن شدن سیستم فعال می شوند روبرو خواهید شد. اکنون می توانید برنامه هایی که نیازی به آنها ندارید را غیر فعال کنید. بنابراین اولین و مهم ترین روش برای خلاص شدن از کند شدن ویندوز، غیر فعال کردن برنامه های غیر ضروری است.
مطلب پیشنهادی : ارور بلو اسکرین (Blue Screen) چیست و چگونه رفع می شود؟
شاید الان با خود بگویید که بروز رسانی ویندوز چگونه سبب کاهش سرعت سیستم عامل می شود؟ مگر آپدیت کردن ویندوز نباید سرعت و کارایی آن را افزایش دهد. درست است که بروز رسانی ویندوز ممکن است سبب افزایش سرعت سیستم شود اما هنگام نصب آپدیت های مهم ویندوز مانند Cumulative update میتواند زمان بر باشد و به طور کامل CPU و HDD را درگیر خود کند. بنابراین برای رفع کند شدن ویندوز توصیه می شود آپدیت های ویندوز را متوقف کرده و یا آنها را به زمان دیگری موکول کنید.
اکثر کاربران متاسفانه هنگام نصب برنامه ها به مسیر نصبی آن درون هارد توجه نکرده و سبب می شود تا برنامه ها به صورت پیش فرض بر روی درایو C که سیستم عامل ویندوز بر روی آن نصب می باشد، نصب شود. همین امر سبب می شود در طولانی مدت درایو C شما به شدت پر شود و دیگر فضای خالی برای نصب آپدیت های ویندوز نداشته باشید. از این رو توصیه می شود برای پیشگیری از کند شدن ویندوز برنامه هایی که مورد نیازتان می باشد را در درایو های دیگر نصب نمایید.
یکی از بهترین روش پیشگیری جهت درگیر نشدن با بد افزار و ویروس در سیستم این است که به هر سایتی مراجعه نکنیم و روی هر لینکی کلیک نکنید. با رعایت این دو اصل دیگر هیچ گاه سیستم دچار ویروس و بد افزار نخواهد شد. برای تشخیص داشتن ویروس و بدافزار که منجر به کند شدن ویندوز می شود در ابتدا تمامی برنامه هایی که در حال اجرا است را بسته و با مراجعه به Task Manager قسمت Processes مشاهده کنید که چه برنامه هایی در پس زمینه در حال اجرا هستند.
زیرا اکثر بد افزارها به صورت پنهان و به دور از چشم کاربران در پس زمینه فعالیت می کنند. حال دقت کنید که چه برنامه های چه میزان پردازنده و هارد سیستم را درگیر خود کرده است، اگر به برنامه ای روبه رو شدید که آن را نصب نکرده اید و در حال مصرف قسمت بزرگی از هارد و پردازنده می باشد، ممکن است آن برنامه بدافزار باشد. کافی است با نصب آنتی ویروس بسیار کم حجم اما موثر malwarebytes سیستم خود را از شر هر چه ویروس و بدافزار خلاص کرده و کند شدن ویندوز را به سادگی رفع کنید.
مرتبط بخوانید : بررسی جامع روش های اتصال اینترنت کامپیوتر به گوشی
یکی دیگر از دلایلی که می تواند منجر به کند شدن ویندوز شود، آپدیت نبودن درایور های اصلی سیستم می باشد. با آپدیت کردن ویندوز می توانید برخی از درایورهای مورد نیاز سیستم را نصب کنید اما برخی از درایور های مهم بایستی به طور دستی دانلود و نصب شوند. حال برای اینکه بدانید تمامی درایور ها نصب شده است یا خیر، بایستی به Device manager مراجعه کنید. همان طور که در تصویر فوق مشاهده می کنید اکثر درایورها نصب شده اند اما درایورهایی که نصب نشده اند دارای علامت تعجب داخل مثلثی کوچک قابل مشاهده هستند.
برای این رفع این مورد، اگر سیستم کامپیوتر خانگی یا لپ تاپ تان نسبتا نو می باشد، بهتر است درایور های مورد نیاز را از شرکت خود سازنده دانلود کنید و اگر سیستم شما قدیمی می باشد با نصب برنامه هایی همچون driver pack solution و driver booster نسبت به نصب درایور سیستم خود اقدام نمایید. این گونه علاوه بر افزایش کارایی سیستم، مشکل کند شدن ویندوز نیست برطرف می شود.
یکی دیگر از مواردی که می توان منجر به کند شدن ویندوز شود این است که برنامه های سنگین و بازی های روز دنیا را بر روی لپ تاپی نصب کنید که سال 2013 تولید شده است. دقت داشته باشید هر برنامه و بازی کامپیوتری دارای مشخصات حداقل سیستم مورد نیاز می باشد که با توجه به آن می توانید بسنجید که آیا سیستم شما قادر به اجرا آن برنامه می باشد یا خیر.
به عنوان مثال برای نصب آخرین ورژن Photoshop به تصویر مشخصات سیستم مورد نیاز دقت فرمایید. البته ممکن است بتوانید آخرین ورژن Photoshop را بر روی یک سیستم قدیمی نصب کنید. اما سرعت رندر گرفتن آن بسیار پایین می باشد و ممکن است در زمانی که این برنامه در حال اجرا است، باعث کند شدن ویندوز نیز بشود.
همان طور که ممکن است بدانید ویندوز به طور پیش فرض در کمترین حالت در صورتی که هیچ برنامه ای باز نباشد به 2 الی 4 گیگ رم آزاد نیاز دارد. از این رو توصیه می شود اگر به طور کل در حال حاضر 2 الی 4 گیگ رم داخل سیستم خود دارید، آن را به 8 گیگ ارتقا دهید. البته اضافه کردن بیش از 32 گیگ رم سبب افزایش سرعت و کارایی ویندوز نمی شود.
اگر علاقه مند به بازی های کامپیوتری سنگین هستید، بایستی حداقل 16 الی 24 گیگ و در نهایت 32 گیگ رم داشته باشید. اما اگر صرفا با کامپیوتر کارهای اداری و برنامه نویسی انجام می دهید، 8 گیگ رم مناسب می باشد. به طور خلاصه کمبود رم سبب می شود تا هنگام اجرا چند برنامه با یک دیگر با کند شدن ویندوز مواجه شوید.
بیشتر بخوانید : همه چیز درباره علت کار نکردن اسپیکر لپ تاپ و روش های رفع آن
قطعات کامپیوتر به گونه ای طراحی شده اند که حین بالا رفتن دما، کارایی خود را کاهش دهند تا از وارد شدن آسیب به قطعات سیستم جلوگیری شود. دما امن معین شده برای اکثر پردازنده های اینتل 100 سانتی گراد مشخص شده (البته برخی از نسل ها دارای دما امن کمتر و بیشتری هستند) حال ممکن این سوال برای شما پیش آید هنگام اجرا کردن برنامه و بازی های کامپیوتری چگونه دما پردازنده و کارت گرافیک را بررسی کنیم.
با نصب برنامه هایی همچون GPU-Z،CPU-Z و msi afterburner از میزان دما قطعات کامپیوتر خود اطلاعاتی کسب کنید. بنابراین اگر دما قطعات همچون پردازنده بالا برود، قطعا با کند شدن ویندوز مواجه خواهید شد.
در نهایت آخرین و مهم ترین روش خلاص شدن از شر کندی سیستم عامل ویندوز، استفاده از Solid State Drive یا به صورت مخفف SSD جایگزین مناسب هارد های قدیمی با HDD می باشد. SSD حافظه مبتنی بر حافظه فلش، جایگزین بسیار مناسب درایور های سخت شد که هر چند با قیمت و حافظه کم تر هنوز نسبت به HDD ها میان کاربران محبوب تر است.
SSD نیز در دو نوع Sata و NVME به فروش می رسد که نسخه NVME آن دارای بیشترین سرعت است. بنابراین نصب ویندوز بر روی SSD به شدت توصیه می شود و از کند شدن ویندوز جلوگیری می کند.
همان طور که مطالعه کردید روش های متعددی برای افزایش سرعت سیستم عامل وجود دارد. از این رو با رعایت موارد ذکر شده می توانید به راحتی برای همیشه از شر کند شدن ویندوز خلاص شوید.
در نهایت اگر در حوزه تعمیرات و تشخیص اختلال در عملکرد کامپیوتر دارید، با شرکت در دوره های فوق تخصصی آموزشگاه برق گستران زیر نظر اساتید ماهر می توانید در کوتاه ترین زمان ممکن به یک تعمیرکار حرفه ای در حوزه لپ تاپ و کامپیوتر خانگی تبدیل شوید. آموزشگاه برق گستران مفتخر است که سالیانه 20 هزار نیرو انسانی ماهر و حرفه ای را وارد بازار کار می کند و تمامی دوره های خود را به صورت حضوری در کارگاه های مجهز تشکیل می کند.
2 Comments
خیلی مقالتون مفیدو پرکاربرد بود سپاسگزارم
درود ممنونم بابت رضایتتون امیدوارم باز هم بتونیم در کنار شما باشیم