آیا کارت گرافیک لپ تاپ را می توان تعویض یا ارتقا داد؟ بدون شک یکی از متداول ترین سوالات کاربران لپتاپ نحوه و هزینه ارتقا کارت گرافیک می باشد. اما آیا واقعا می توان کارت گرافیک لپتاپ را تعویض کرد؟ قبل از اینکه به این سوال پاسخ بدهیم بایستی بدانیم وظیفه و کاربرد کارت گرافیک چیست و چرا بایستی به فکر ارتقا دادن آن باشیم؟
کارت گرافیک یا GPU وظیفه نمایش تصویر روی صفحه کامپیوتر را بر عهده دارد. GPU دستورالعمل ها و داده های مربوط به نمایش تصویر را از cpu واحد پردازش مرکزی دریافت می کند و پس از پردازش داده های دریافتی، چیزی را به کاربر نمایش می دهد. برخورداری از کارت گرافیک قدرتمند سبب می شود برنامه های گرافیکی و بازی های سنگین به روز را به راحتی بر روی تنظیمات بالا اجرا کنید.
به همین علت است که اکثر کاربران کامپیوتر که فعالیت گرافیکی یا بازی انجام می دهند بعد از چند سال به فکر ارتقا کارت گرافیک خود می افتند. در ادامه مطلب از سایت آموزشگاه برق گستران به نحوه ارتقا کارت گرافیک می پردازیم.
قبل از هر چیز بایستی به این نکته اشاره داشته باشیم که لپ تاپ همچون کامپیوتر های رومیزی کارت گرافیک ندارد. در اصل به دلیل باریک شدن لپتاپ ها، چیپ گرافیکی بر روی برد لحیم می شود. بنابراین همچون کامپیوتر های رومیزی نمی توان کارت گرافیک را از برد و اسلات PCIe جدا کرد و کارت جدیدی را جایگزاری کرد.
بنابراین ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ هم امکان پذیر است و هم غیر ممکن. دقت داشته باشید روند ارتقا کارت گرافیک لپتاپ بسیار دشوار و پیچیده بوده و بایستی به موارد بسیار دقت داشته باشید تا سبب خرابی برد اصلی دستگاه نشود.
به طور خلاصه بایستی چیپ گرافیکی لپتاپ را از برد جدا کرده و چیپ جدید را بر روی برد لحیم کاری کنید. حال هر چیپ گرافیکی توان مصرفی منحصر به فرد خود را دارد به عنوان مثال چیپ گرافیکی GTX 960M و GTX 1060 از یک توان مصرفی برخوردار نبوده و بایستی لپتاپ شما بتواند توان مصرفی چیپ گرافیکی را تامین کند.
به همین علت تعویض و ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ اصلا توصیه نمی شود حتی اگر شما فرایند تعویض چیپ گرافیکی را به درستی انجام داده باشید و توان مصرفی برای تامین نیرو آن را نیز برخوردار باشید، امکان دارد به علت داشتن CPU قدیمی Bottleneck یا گلوگاه (زمانی که cpu قدیمی باشد نمی تواند دستوراتی که gpu سریع تر ارسال می کند را به موقع پردازش و پاسخ دهد و برعکس) رخ دهد. تنها اجزا لپتاپ که می توان بدون دردسر آن را ارتقا داد، رم، هارد دیسک و SSD می باشد که بایستی به عوامل متعددی دقت داشته باشید.
حال ممکن است برای شما این سوال مطرح شود چگونه می توان عملکرد چیپ گرافیکی لپتاپ را افزایش داد؟ بهترین و موثرترین روش آپدیت کردن درایور های لپ تاپ می باشد. در حال حاضر سه برند معتبر چیپ های گرافیکی تولید می کنند، انویدیا Nvidia– ای ام دی AMD و اینتل Intel. حال از کجا بدانیم که نوع برند چیپ گرافیکی کدام است؟
یکی از روش های تشخیص نوع برند چیپ گرافیکی و کارت گرافیکی نصب برنامه کم حجم Gpu-z می باشد. با نصب این برنامه به راحتی می توانید از نوع برند چیپ گرافیکی خود آگاه شوید. حال به سایت های رسمی برند چیپ گرافیکی خود مراجعه کرده و با وارد کردن مشخصات کارت گرافیک خود، درایور جدید را دانلود و نصب کنید.
در صورتی که به حوزه سخت افزار علاقه ای دارید می توانید با شرکت در دوره آموزش تعمیرات لپ تاپ و آموزش تعمیرات مادربرد و کارت گرافیک در این حوزه مهارت کسب کنید و وارد بازار کار شوید.
بیشتر بخوانید: علل اصلی کند شدن ویندوز چیست؟ + نحوه افزایش سرعت ویندوز
اولین و مهمترین موردی که حین ارتقا کارت گرافیک باید به آن دقت داشته باشید، منبع تغذیه کامپیوتر روی میزی می باشد. کارت گرافیک ها پایین رده همچون برخی از مدل های GTX 1650 شصت واتی بوده و نیازی به کابل مجزایی که از مبنع تعذیه به کارت گرافیک وصل شود را ندارد.
اما هر چه قدرت پردازش گرافیکی بالا رود و قصد خریداری کارت گرافیک های بالا رده را داشته باشید میزان توان مصرفی ممکن است به بیش از 200 وات برسد. از این جهت قبل از ارتقا کارت گرافیک کامپیوتر رومیزی خود از توان و قدرت منبع تغذیه خود اطمینان حاصل کنید.
مورد بعدی که بایستی حین ارتقا کارت گرافیک به آن دقت داشته باشید این است که قصد چه فعالیتی را دارید؟ آیا صرفا قصد دارید کارهای گرافیکی و طراحی انجام دهید یا قصد بازی کردن را دارید؟ اگر قصد انجام کاری های گرافیکی و طراحی سبک را دارید نیازی نیست هزینه زیادی را صرف خریداری و تهیه کارت گرافیک بالا رده کنید. بنابراین توصیه می شود کارت گرافیک را با توجه به نیاز و رزولوشن مانیتور خریداری کنید.
مرتبط بخوانید: ارور بلو اسکرین (Blue Screen) چیست و چگونه رفع می شود؟
همان طور که مطالعه کردید ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ کاری بسیار پیچیده بوده که انجام دادن آن با توجه به ریسک های موجود اصلا توصیه نمی شود. از این رو جهت بهبود عملکرد و افزایش کارایی چیپ گرافیکی خود توصیه می شود از چند ماه یکبار جهت آپدیت کردن درایور ها اقدام فرمایید.