داغ شدن لپ تاپ یکی از مشکلات رایج می باشد که اغلب کاربران لپ تاپ های گیمینگ با آن می شوند. ممکن است تا به حال حین اجرا بازی های سنگین، ادیت عکس و فیلم با داغ شدن قسمتی از کیبورد لپ تاپ روبه رو شده باشید که قدری دما آن قسمت بالاست که نمی توانید لمسش کنید. معمول هنگامی که دما پردازنده و کارت گرافیک لپ تاپ بالا می رود با صدا و نویز شدید فن ها از علائمی هستند که سیستم شما به اصطلاح دچار over heating شده است.
به طور کلی سیستم کامپیوترهای خانگی و لپ تاپ به گونه ای طراحی شده اند که حین افزایش دما، Core Clock خود را کاهش داده تا از افزایش بیش از حد دما جلوگیری کنند. این امر باعث می شود به محض داغ شدن قطعات لپ تاپ داخل بازی های کامپیوتری فریم کمتری دریافت کنید، زیرا CPU و GPU سعی دارند با کاهش Core clock خود از وارد شدن آسیب های جدی جلوگیری کنند.
حال ممکن است چندین سوال برای شما مطرح شود که چه عواملی سبب داغ شدن لپ تاپ می شود و چگونه می تواند دما سیستم را کاهش داد؟ در ادامه مطلب از سایت آموزشگاه برق گستران به علل و روش های کاهش دما لپ تاپ می پردازیم. اگر در حوزه تعمیرات کامپیوتر و لپ تاپ علاقه دارید و خواهان ورود به این حرفه هستید، می توانید با شرکت در دوره های آموزش تعمیرات لپ تاپ آموزشگاه برق گستران در کوتاه ترین مدت از صفر تا صد با تمامی فوت و فن تعمیرات لپ تاپ آشنا شده و با دریافت مدرک بین المللی وارد بازار کار این حرفه پردرآمد شوید.
قبل از اینکه به روش های رفع، باید و نباید ها حین استفاده از لپ تاپ اشاره کنیم، بهتر است در ابتدا با نشانه هایی که داغ شدن لپ تاپ به همراه دارد آشنا شویم. با باریک تر شدن لپ تاپ ها در چند سال اخیر فرایند تهویه هوا داخل لپ تاپ ها برای شرکت های سازنده دشوار شده است. جالب است بدانید در انجمن های گیمینگ، لپ تاپ های گیمینگ را به تانک در حال سوختن تشبیه می کنند. به هر حال اگر حین اجرا بازی های سنگین، رندر عکس و فیلم با نشانه های زیر مواجه شدید، لپ تاپ شما دچار Over Heating و به اصطلاح به معنای داغ شدن بیش از حد دچار شده است. این موارد عبارت است از :
در صورتی که با هر یک نشانه های فوق مواجه شدید، وقت آن فرا رسیده برای کاهش دما لپ تاپ خود یک فکر اساسی کنید.
مرتبط بخوانید : ارور بلو اسکرین (Blue Screen) چیست و چگونه رفع می شود؟
حین داغ شدن لپ تاپ بهتر است از دما دقیق قطعات مطلع باشید. قبل از اینکه به روش های مختلف جهت کسب اطلاعات در مورد دما قطعات کامپیوتر اشاره داشته باشیم، بهتر است با دمای نرمال و امن لپ تاپ آگاه باشیم. در صورتی که لپ تاپ کار خاصی انجام نمی دهد و برنامه ای باز نیست و به اصطلاح Idle می باشد، دما پردازنده و کارت گرافیک بایستی چیزی حدود 35 الی 52 درجه سانتی گراد باشد.
البته این ارقام به سیستم تهویه هوا، دمای محیط و محل قرار گرفتن لپ تاپ نیز بستگی دارد. همچنین زمانی که در حال اجرا بازی های سنگین گرافیکی هستید، دما حدودا بایستی بین 75 تا 80 درجه سانتی گراد باشد. به طور کلی دما امن اکثر لپ تاپ ها 90 درجه بوده که اگر از این دما عبور کند، سیستم به یک دفعه خاموش می شود. اکنون وقت آن فرا رسیده از دما دقیق حین داغ شدن لپ تاپ با استفاده از چند برنامه کاربردی اطلاعاتی را در این زمینه کسب کنید.
با استفاده از برنامه های Hwinfo، Hwmonitor، GPU-Z و Msi afterburner می توان اطلاعات دقیقی از دما و نحوه عملکرد تمامی قطعات لپ تاپ همچون میزان لود هارد، لود اس اس دی، کارت گرافیک، پردازنده و غیره اطلاعات مفیدی را کسب کرد.
مطلب پیشنهادی : علل اصلی کند شدن ویندوز چیست؟ + نحوه افزایش سرعت ویندوز
تهویه هوا ضعیف : یکی از اصلی ترین دلایل داغ شدن لپ تاپ این است که لپتاپ را بر روی فرش، پتو و بالش قرار می دهید. این امر سبب خارج نشدن هوای بسیار گرم و داغ سیستم به بیرون شده و دما به طور ثانیه ای افزایش پیدا می کند. بنابراین سعی کنید همیشه لپ تاپ خود را بر روی سطوح صاف و سخت قرار دهید. همچنین تهیه کول پد می تواند برای کاهش دما و کمک به سیستم تهویه هوا موثر واقع شود.
گرد و غبار : هر چقدر هم در نگهداری لپ تاپ خود کوشا باشید، نمی توان برای همیشه از شر گرد و غبار خلاص شد. گرد و خاک به مرور زمان در مجاری هوا و اجزا فن قرار گرفته و انباشته می شوند که کار خنک کردن سیستم را به طور کلی مختل کرده و سبب داغ شدن لپ تاپ می شود. اگر گارانتی لپ تاپ تمام شده است می توانید در پشت آن را باز کرده و با استفاده از بلوور (دمنده باد) لپ تاپ خود را تمیز کنید و از شر گرد و خاک خلاص شوید.
این کار را هر 4 ماه یکبار انجام دهید. دقت داشته باشید از جاروبرقی، اسپری های باد و سشوار استفاده نکنید ممکن است آسیبی به دستگاه وارد کند.
سرعت فن : افزایش سرعت فن یکی دیگر از روش های جلوگیری از داغ شدن لپ تاپ می باشد که بایستی آن را در قسمت بایوس یا با استفاده از نرم افزار های مختلف انجام دهید. به عنوان مثال اگر لپ تاپ شما Lenovo میباشد با نصب برنامه lenovo vantage نسبت به افزایش سرعت فن دستگاه خود اقدام کنید. یا در صورتی که از لپ تاپ ایسوس استفاده می کنید، با نصب برنامه AI Suite و armoury crate قادر خواهید بود میزان سرعت فن را به طور دستی و نموداری معین نمایید و از شر داغ شدن لپ تاپ خلاص شوید.
خرابی فن : خرابی یکی دیگر از مواردی می باشد که می تواند منجر به داغ شدن لپ تاپ بشود. از این رو اگر با صدا غیر عادی فن روبرو شده اید، هر چه سریع تر منشا مشکل فن را بررسی کرده و آن را رفع کنید.
نصب نبودن درایور : نصب نبودن و یا ناسازگار نبودن درایورها می تواند کارت گرافیک و پردازنده را مجبور به فعالیت در حالت غیر بهینه وادار کند. از این رو کارت گرافیک و پردازنده مجبور هستند تعداد پردازش های خود را افزایش داده و به داغ شدن لپ تاپ ختم می شود. بنابراین سعی کنید درایور های سیستم خود را از سایت های معتبر و شرکت سازنده لپ تاپ دریافت کنید. اگر لپ تاپ شما قدیمی می باشد با نصب برنامه هایی همچون Driver Booster و Driverpack solution نسبت به نصب صحیح درایورها اقدام فرمایید.
استفاده از آنتی ویروس های سنگین : از آنجایی که سخت افزار های PC بسیار قوی تر از لپ تاپ هستند، شاهد نصب برنامه های سنگین بر روی لپ تاپ هستیم. به عنوان مثال آنتی ویروس های سنگین که به طور مداوم در حال اسکن سیستم هستند می تواند لود پردازنده را به طور چشمگیری افزایش دهد و منجر به داغ شدن و کند شدن لپ تاپ می شود. بنابراین تا حد ممکن از آنتی ویروس های سنگین استفاده نکنید.
لپ تاپ ها به دلیل باریک و کم حجم بودن به طور معمول از سیستم تهویه هوا بسیار خوبی برخوردار نیستند. از این رو توصیه می شود هیچگاه حین استفاده از لپ تاپ آن را بر روی فرش، پتو و بالش قرار ندهید. بهتر است همیشه لپ تاپ خود را بر روی میز که سطح سخت و صافی دارد قرار داده و از کول پد نیز استفاده کنید. دقت داشته باشید اگر لپ تاپ شما تحت پوشش گارانتی است، پشت دستگاه را جهت تمیز نمودن به هیچ عنوان باز نکنید. زیرا به محض باز شدن پشت دستگاه گارانتی شامل حال شما نخواهد شد. اجازه دهید گارانتی دستگاه تمام شود سپس برای تمیز کردن گرد و خاک درون لپ تاپ اقدام کنید.
2 Comments
خسته نباشید مقالتون خیلی خوب بود
ممنون از راهنماییتون
درود ممنونم بابت رضایتتون امیدوارم باز هم بتونیم در کنار شما باشیم