باتری موبایل یکی از مهم ترین قطعات سخت افزاری مورد استفاده در انواع گوشی های موبایل است. خرابی باتری موبایل یکی از مشکلات رایج سخت افزاری تلفن همراه است که بسیاری از کاربران با آن مواجه هستند. در این مقاله با اشاره به نکاتی ساده می توانید به راحتی با علائم خرابی باتری موبایل آشنا شوید و با رعایت چند نکته کلیدی از آسیب دیدن باتری جلوگیری کنید. همچنین در دوره آموزش تعمیرات موبایل به طور کامل به این مشکل و نحوه تشخیص و رفع آن می پردازیم.
اگر دستگاه شما بسیار داغ است یا بوی بدی میدهد، سعی نکنید باتری را خارج کنید. اگر دستگاه شما به طور فعال دود ساطع میکند، منطقه را از هر چیز قابل اشتعال پاک کنید و بخار را تنفس نکنید. در صورت امکان، منطقه را تهویه کنید زیرا باتریها حاوی ترکیبی از مواد شیمیایی هستند که در صورت استنشاق مضر هستند.
اگر باتری آتش گرفت، با آن مانند هر آتش سوزی کوچک دیگری رفتار کنید. اگر نمیتوانید دستگاه را حرکت دهید، آتش را با شن خفه کنید، واکنش را با فوم، ABC یا کپسول آتش نشانی CO2 خنک کنید، آن را با مقدار زیادی آب خیس کنید، یا روی آن را با ظرف نسوز بپوشانید و سپس شفاف بایستید.
اگر انجام این کار ایمن است، از ابزارهای مقاوم در برابر آتش مانند کاردک فلزی استفاده کنید تا دستگاه را روی یک سطح مقاوم در برابر آتش مانند ورق پخت فلزی یا کف بتنی فشار دهید. در حالی که از فاصله ایمن نظارت میکنید، دستگاه را به بیرون به مکانی امن منتقل کنید که باتری در آنجا بسوزد.
همه وسایل الکترونیکی که بدون اتصال مستقیم به برق قابل حمل کردن و استفاده هستند از باتری استفاده میکنند. گوشی، لپ تاپ، تبلت، دستبند هوشمند، ساعت هوشمند و…. همگی دارای باتری هستند و باتری آنها قابل شارژ کردن است. بهترین نوع باتریهای قابل شارژ که در هم اکنون در تمامی این گجتها استفاده میشود، باتریهای لیتیوم یونی هستند. این باتریها، باتریهای قابل شارژی هستند که در آنها تخلیه شارژ با حرکت کردن یونهای لیتیوم از الکترود منفی به سمت مثبت انجام میشود و در حین شارژ کردن فرآیند معکوس انجام میشود، یعنی حرکت یونهای لیتیوم از سمت مثبت الکترود به سمت منفی حرکت خواهد کرد.
هشدار
باتریهای لیتیوم یون، چه متورم شوند و چه نباشند، در صورت استفاده نادرست ممکن است آتش بگیرند یا منفجر شوند. هنگام خارج کردن باتری از دستگاه الکترونیکی با احتیاط و با مسئولیت خود ادامه دهید. اگر در مورد توانایی خود در انجام ایمن این کار شک دارید، دستگاه را خاموش و ایزوله کنید و با یک تکنسین تعمیر حرفهای مشورت کنید.
خارج کردن باتری متورم میتواند خطرناک باشد، اما باقی ماندن باتری متورم در داخل دستگاه نیز خطراتی را به همراه دارد. برای جلوگیری از آسیب احتمالی دستگاه و آسیب بدنی، دستگاه خود را با باتری متورم کار نکنید. این دستورالعملها بهترین روشها را برای حذف باتریهای متورم ارائه میدهند، اما نمیتوانند تعمیر ایمن را تضمین کنند. اگر شک دارید، دستگاه را خاموش کنید، آن را در ظرف نسوز قرار دهید، آن را نزد تعمیرکار ببرید و از او بخواهید باتری معیوب را خارج کند. حذف باتری را به تاخیر نیندازید. اگر باتری متورم را از فروشگاهی خریداری کردهاید، قبل و بعد از برداشتن باتری از آن عکس بگیرید، سپس برای ادعای گارانتی یا تعویض با تیم خدمات مشتریان آنها تماس بگیرید.
باتریهای لیتیوم یونی از یک واکنش شیمیایی برای تولید برق استفاده میکنند. با بالا رفتن سن باتری، این واکنش شیمیایی دیگر به طور کامل کامل نمیشود، که این میتواند منجر به ایجاد گاز (به نام خروج گاز) شود و منجر به متورم شدن باتری شود. علاوه بر این، اگر لایههای داخلی باتری جداسازی مناسبی را حفظ نکنند (به دلیل آسیب یا نقص)، ممکن است خروج گاز، تورم و حتی آتشسوزی رخ دهد. سایر علل رایج خروج گاز عبارتند از نقصهای وارد شده در طول فرآیند تولید، شارژ بیش از حد و دمای بیش از حد که همه آنها میتوانند منجر به واکنشهای شیمیایی ناخواسته در داخل سلول شوند.
دستگاه را بررسی کنید، همانطور که باتریها متورم میشوند، منبسط میشوند و سایر اجزا را از سر راه خارج میکنند. اغلب اوقات یک صفحه نمایش، دکمه یا پد لمسی از تراز معمولی خارج میشود. اگر قاب گوشی شما مانند قبل جا نمیگیرد، یا شکاف جدیدی بین اجزا وجود دارد، یا دکمهها سفت یا سخت شدهاند، یا دستگاه شما بیشتر از حد معمول قدرت دارد ممکن است باتری متورم شده باشد.
تست اسنیف ایمن را تمرین کنید! هرگز یک ماده خطرناک را نزدیک صورت خود نچسبانید و عمیق نفس بکشید، و ناحیه نزدیک باتری را تکان دهید. ممکن است متوجه بوی شیرین، فلزی یا استون شوید که میتواند گاز باتری از باتری متورم خارج شود.
اگر دستگاه شما به راحتی بدون ایجاد مزاحمت در باتری باز میشود (راهنمای تعویض باتری را بررسی کنید تا ببینید!)، مانند مک بوک یا آیفون، میتوانید دستگاه را باز کنید و باتری را به صورت بصری از نظر پف کرده بررسی کنید. اگر باتری دارای بسته بندی شل یا چروکیده باشد، گردتر از مربع باشد، یا به نظر میرسد که از تورفتگی خارج شده باشد، متورم شده است.
اگر مشکوک هستید که باتری شما متورم شده است، دستگاه خود را شارژ نکنید. باتری را تا جایی که میتوانید کم کنید، این کار خطر آتش سوزی را کاهش میدهد.
برای کمک به پخش دود، در یک منطقه با تهویه مناسب کار کنید. از محافظ چشم استفاده کنید، در حالت ایدهآل عینک کامل است، اما عینک ایمنی بهتر از هیچ است. برای جلوگیری از تماس پوست با مواد شیمیایی باتری، دستکش بپوشید. برای کمک به جابجایی ایمن باتری آسیب دیده، یک جفت انبر بلند و کند در دسترس داشته باشید.
در صورتی که باتری شروع به احتراق یا نشتی کرد، باید مکانی امن برای نگهداری آن داشته باشید. روی یک سطح غیر قابل اشتعال و اگر سرد و خشک است، بیرون کار کنید. یک ظرف نسوز، مانند یک قوطی فلزی مهر و موم شده، سطل فلزی ماسه یا معادل آن آماده کنید. آب موثرترین گزینه نیست، اما میتوان از آن در مقادیر زیاد برای خاموش کردن باتری کوچک و اندازه تلفن همراه (کمتر از 15 وات ساعت) استفاده کرد. اگر در داخل خانه کار میکنید، یک مسیر روشن به مکانی در خارج داشته باشید که در این صورت ممکن است واکنش باتری با خیال راحت تمام شود.
پس از انجام اقدامات احتیاطی بالا، میتوانید شروع به خارج کردن باتری کنید. در بیشتر موارد، میتوانید راهنمای تعویض باتری دستگاه خود را دنبال کنید، اما باید مراقب باشید تا از آسیب رساندن به باتری در حین جدا کردن جلوگیری کنید. اگر باتری در جای خود چسبانده شده است، توصیه میکنیم با حلالی مانند پاک کننده چسب، ایزوپروپیل الکل با غلظت بالا یا استون شروع کنید. حلال نیاز به خم کردن یا خم کردن باتری را به حداقل میرساند. به خاطر داشته باشید که استون ممکن است باعث آسیب به قطعات پلاستیکی شود، و همه حلالها باید تا حد امکان کم استفاده شوند، آنها قابل اشتعال هستند. فقط از ابزارهای پلاستیکی استفاده کنید و از هر چیزی به اندازه کافی تیز برای سوراخ کردن بسته بندی باتری اجتناب کنید، سوراخ کردن باتری میتواند منجر به آتش سوزی خطرناک شود. اگر در هر لحظه بو زیاد شد، دستگاه شروع به گرم شدن کرد یا هر دودی ظاهر شد، دستگاه را بیرون یا در ظرف نسوز قرار دهید و قبل از امتحان مجدد صبر کنید تا علائم برطرف شود.
پس از برداشتن باتری، باید با خیال راحت دور انداخته شود. باتریها را در سطل زباله یا سطلهای بازیافت نیندازید. باتری را در آب قرار ندهید/ذخیره نکنید. اگر باتری گرم، بد بو یا دود است، آن را به دور از مواد قابل اشتعال یا در ظرف نسوز قرار دهید و منتظر بمانید تا علائم از بین بروند. در صورت امن بودن، باتری را به محل جمع آوری زبالههای الکترونیکی محلی ببرید. باتری را به یک مرکز پردازش زباله الکترونیکی پست نکنید، مقررات سختگیرانهای در این مورد وجود دارد زیرا باتری میتواند در حمل و نقل آسیب برساند.
بیشتر بدانید: پروکسی تلگرام چیست؟
باتریها قابل مصرف هستند و مهم نیست که چقدر خوب از آنها مراقبت کنید، در نهایت نیاز به تعویض خواهند داشت. با این حال، در زیر برخی از بهترین روشها برای کمک به حفظ سلامت باتری برای مدت طولانیتری آورده شده است. اما، مهم است که توجه داشته باشید که نمیتوانید باتری متورم یا معیوب را درمان کنید. شما فقط میتوانید آن را حذف کنید این نکات تنها میتواند به جلوگیری از تخریب باتری کمک کند.
باتریها با شارژ آهسته و کنترل شده، استفاده در دماهای متوسط و محافظت در برابر ضربه یا آسیب بهترین عملکرد را دارند. اگرچه باتری تلفن یا لپتاپ معمولا آنقدر سریع شارژ یا تخلیه نمیشود که مشکلی ایجاد کند، شارژ و تخلیه سریع میتواند باتری را بهطور زودهنگام فرسوده و منجر به خروج گاز شود. از استفاده از کابلها یا آداپتورهای شارژ با کیفیت پایین یا آسیبدیده خودداری کنید، زیرا این کابلها در خطر مدیریت کنترل نشده، ناهموار یا بیش از حد انرژی هستند که میتواند باعث آسیب یا حتی آتشسوزی شود. اگر باتری خود را 100٪ شارژ یا کاملاً خالی بگذارید برای مدت طولانی نیز میتواند طول عمر باتری شما را کاهش دهد، بنابراین اگر قصد دارید دستگاه خود را بدون استفاده از آن برای چند هفته یا بیشتر ذخیره کنید، آن را تا حدود 40٪ شارژ کنید و بچرخانید. آن را از قبل خاموش کنید دمای بالا همچنین میتواند کارایی باتری را کاهش دهد، بنابراین سعی کنید در روزهای گرم گوشی خود را در ماشین رها نکنید. و مهمتر از همه، افتادن گوشی به باتری شما نیز آسیب میرساند، نه فقط صفحه نمایش شما. درست مانند خودروها، تلفنها نیز در هنگام تصادف خم میشوند، بنابراین حتی باتری چسبشده نیز میتواند در صورت افتادن به اجزای اطراف برخورد کند و منجر به سوراخ شود. اگر باتری خود آسیب دیده یا دیگر شارژ مناسبی ندارد، آن را تعویض کنید.
با باتری خود خوب رفتار کنید. به آرامی از آن استفاده کنید و اگر آسیب دید یا دیگر شارژ مناسبی نداشت آن را تعویض کنید. همچنین برای داشتن اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با کارشناسان ما در واحد آموزش تعمیرات موبایل در برق گستران ارتباط باشید.