دسته بندی مقالات
اخرین مقالات اموزشی
- علائم و علل خرابی بلبرینگ چرخ
- علت تقه زدن گیربکس اتوماتیک
- خرابی سنسور اکسیژن
- دلایل و علل گرم نکردن مایکروفر
- دلیل و علت داغ شدن گوشی موبایل
- مشکلات رایج و علائم خرابی داکت اسپلیت
- چگونه قفل ماشین لباس شویی را باز کنیم
- بررسی آب دادن یخچال و روش رفع آن
- چرا ماشین ظرفشویی تمیز نمیشوره؟
- بررسی علت روشن نشدن تلویزیون
عیب یابی مدار شارژ موبایل برای رفع مشکل شارژ نشدن گوشی یکی از مباحث پر اهمیت می باشد. مدار شارژ گوشی به بخشی از موبایل گفته می شود که وظیفه تامین انرژی مورد نیاز شارژ باطری موبایل را بر عهده دارد.
عیب یابی و تعمیر مدار شارژ موبایل امری تخصصی بوده و یکی از رایج ترین مشکلات موبایل می باشد که تعمیرکار موبایل می بایست با آن آشنا باشد. با توجه به اهمیت طریقه عیب یابی این مدار در این مقاله از سری مقالات آموزش تعمیرات موبایل به بررسی این مدار و روش تعمیر آن می پردازیم.
مدار شارژ موبایل چیست و چه وظیفه ای دارد؟
مدار شارژ یکی از مهم ترین مدارهای موبایل می باشد که به باتری کمک می کند با سرعت مناسب شارژ شود، سپس از طریق باتری انرژی به واحدهای مختلف گوشی ارسال می شود. مدار شارژ موبایل نیز مانند سایر قسمت های موبایل با مشکلاتی مواجه می شود. این مدار از قسمت های مختلفی مانند سوکت شارژ، آی سی شارژ، فیوز، دیود، خازن و سلف تشکیل می شود که البته این قطعات ممکن است در گوشی های مختلف متفاوت باشد. در هنگام بروز هر گونه مشکل باید به تست و بررسی هر کدام از قسمت های مختلف مدار شارژ گوشی پرداخت.
امروزه کمپانی های مختلف برای کسب رضایت مشتریان خود به دنبال سریع تر شارژ کردن گوشی ها و تبلت ها بوده اند و طراحان و محققان این کمپانی ها به صورت تخصصی روی ساخت مدار شارژ موبایل کار می کنند و پیشنهادات خوبی به سازندگان این شرکت ارائه می دهند. به لطف تلاش این طراحان امروزه گوشی های موبایل دارای قابلیت شارژ سریع می باشند.
گوشی های ما بعد از اینکه ولتاژ 220 برق شهری وارد شارژ شده این ولتاژ از AC به DC تبدیل می شود و سپس کاهش می یابد و در نهایت توسط رگولاتور مدار شارژر تثبیت می شود. همچنین یکی از مهم ترین مطالبی که باید بدانید این است که باتری با پالس PWM شارژ می شود.
عیب یابی مدار شارژ موبایل
از شایع ترین مشکلات خرابی در مدار موبایل می توان به خرابی سوکت شارژ یا وجود لحیم سردی یا همان (لحیم مردگی) اشاره کرد که در پایه های سوکت شارژ به وجود می آید.
حال به مراحل تست و عیب یابی مدار شارژ اشاره میکنیم.
- بررسی سوکت شارژر
- بررسی پریز برق و تغییرآن
- بررسی آداپتور شارژر
- بررسی کابل رابط
- بررسی پورت شارژر گوشی
- بررسی پایه های شارژر
- بررسی مدار زیرا ممکن است شوره زده یا به آن آب خورده باشد.
- بررسی مقاومت تست شارژ یا مدار تست شارژ البته در گوشی های قدیمی
- بررسی آی سی شارژر
- بررسی باتری گوشی
- خرابی یا غیر اصل بودن شارژر
- بررسی مقاومت Temp
مواردی که در بالا ذکر شد اصلیترین گام های عیب یابی مدار شارژ گوشی جهت رفع مشکل شارژ نشدن آن است.
مشکل شارژ نشدن گوشی و راه حل رفع آن
برخی از اوقات ممکن است با وصل کردن شارژر به موبایل مشاهده شود که گوشی عکس العملی از خود نشان نداده و گوشی شارژ نمی شود. در این صورت باید به عیب یابی مدار شارژ پرداخته، تا بتوان مشکل بوجود آمده را پیدا نمود.
پیش از آنکه اقدام به باز کردن موبایل و بررسی مدار شارژ بپردازید توصیه می کنیم موارد ذکر شده در بالا را تست نمایید.
پس از بررسی موارد ذکر شده و رفع نشدن مشکل برای عیب یابی مشکل شارژ نشدن گوشی می توان به اندازه گیری ولتاژ خروجی پرداخت، که در این صورت ممکن است با سه حالت مختلف مواجه شوید.
تست شارژر موبایل با مولتی متر
برای این کار اول ولتاژ مولتی متر را در حالت DC قرار دهید سپس پراپ مشکی رنگ را در پلاگ com و پراپ قرمز را در پلاگ VΩHz قرار داده و بعد از آن شارژر USB دار را به برق وصل کنید و سپس با دقت به USB شارژر موبایل نگاه کرده و ۴ نقطه تماس در داخل آن مشاهده خواهید کرد.
عیب یابی مشکل شارژ نشدن گوشی در صورت ولتاژ صفر
یکی از حالت ها زمانی است که ولتاژ صفر باشد. در این صورت می توان به بررسی قطعات مختلف موجود در مدار شارژ پرداخت. ابتدا کانکتورهای مربوط به مدار شارژ بررسی می شوند، تا در صورت مشکل نسبت به وصل کردن آنها اقدام شود. در صورت اطمینان از کانکتورها می توان به سراغ بررسی فیوزهای مدار شارژ رفت. پس از فیوز ها در صورتی که هیچ گونه عیبی مشاهده نشد، می توان سلف مدار شارژ را بررسی نمود. پس از سلف می توان دیود مدار شارژ را بررسی کرد. در مرحله آخر می توان به سراغ آی سی شارژ رفته و به بررسی آن پرداخت.
حال می بایست به بررسی حالتی پرداخت که ولتاژ خروجی بیشتر از مقدار مورد نیاز می باشد. در چنین مواردی باید به بررسی آی سی منبع تغذیه مراجعه کرده و نسبت به بررسی ان اقدامات لازم را انجام داد. در صورتی که مشکل از این آی سی نبوده، می توان به سراغ بخش های بعدی مدار شارژ رفت.
رفع مشکل مدار گوشی در صورت ولتاژ نرمال
حالا اگر ولتاژ خروجی طبیعی بود، یعنی نه کم بوده و نه زیاد، ولی عملیات شارژ توسط مدار شارژ انجام نمی گیرد، ممکن است عیب نرم افزاری باشد، در صورت که از نظر نرم افزاری مشکلی وجود نداشته باشد، می توان به بررسی مقاومت NTC پرداخت. این مقاومت در مسیر Btemp باتری موبایل قرار گرفته است. البته این مشکل ممکن است در برخی واقع دلایل دیگری نیز داشته باشد.
مثلا زمانی که BSI مربوط به کانکتور باتری قطع شود، باز شاهد این مشکل خواهیم بود. از این رو نیاز است تا بررسی ها به صورت دقیق انجام گیرد، تا بتوان عیب یابی را به صورت مطمئن انجام داده، بدین ترتیب می توان هزینه و زمان تعمیر مدار شارژ گوشی موبایل را به حداقل رساند. زیرا در صورتی که عیب یابی با دقت مناسبی انجام نشود، ممکن است عیب به درستی تشخیص داده نشود و مجبور به تعویض و یا تعمیر قطعات بیشتری شده، این موضوع می تواند وقت و هزینه زیادی را هدر بدهد. بدین ترتیب عیب یابی یکی از مهمترین بخش ها در تعمیرات مدارات مختلف موبایل می باشد.
تعمیر مدار شارژ موبایل
برخی از رایج ترین مشکلاتی که موجب عدم شارژ گوشی می شود و روش رفع و تعمیر آنها را در اینجا بیان خواهیم نمود:
- اگر با حرکت دادن سیم شارژر، شارژ کردن گوشی قطع و وصل می شود اگر با چنین مشکلی مواجه شدید ممکن است به علت خرابی سوکت شارژر یا خرابی لحیم سردی یا همان لحیم مردگی در پایه های سوکت شارژ باشد در این مواقع می توان به بررسی شارژر و سیم آن و سپس به احیای لحیم ها با هویه SMD پرداخت و در صورت حل نشدن مشکل باید سوکت شارژ را با کمک هیتر و هویه SMD تعویض کنیم.
- اگر با متصل کردن شارژر با پیغام Charger not support یا به فارسی شارژر پشتیبانی نمی شود ظاهر شد باید در وهله اول به بررسی شارژر و باتری و بعد از آن بررسی مقاومت Temp پرداخت همچنین یکی از مشکلاتی که باعث نمایش این پیغام می شود اصل نبودن و خرابی باتری و همچنین شارژر میتواند باشد.
- یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است با آن روبه رو شویم این است که با متصل کردن شارژر گوشی یا تبلت ما عکس العملی نشان نمی دهد که در این مواقع باید به بررسی باتری و شارژر می پردازیم.
- اگر شارژر را بررسی کرده و مشکل از آن نبود ولتاژ باتری را بررسی می کنیم در بعضی از مدل ها اگر ولتاژ باتری کمتر از ۳ ولت باشد دستگاه قادر به شارژ کردن نخواهد بود که در این مواقع باید باتری را با دستگاهی که ولتاژ کمی بالاتر دارد و منبع تغذیه محسوب میشود و از ولتاژ نوشته شده روی باتری کمی بالاتر باشد شارژ می کنیم و سپس باتری را درون گوشی گذاشته و مجدد تست می کنیم.
جمع بندی
همانطور که مشاهده کردید در این مقاله به بررسی مدار شارژ موبایل و روش های رفع مشکل شارژ نشدن گوشی پرداختیم. روش هایی که در این مقاله به بررسی آن پرداختیم رایج ترین و بهترین روش ها برای رفع این مشکل می باشد.
با توجه به تمامی مطالب گفته شده اگر در زمان خرابی مدار شارژ تمامی نکات گفته شده را انجام داده و نتوانستید مشکل را پیدا کنید بهتر است از تعمیرکاران حرفه ای در حوزه تعمیرات گوشی و موبایل کمک بگیرید.
در صورتی که قصد دارید به صورت حرفه ای به تعمیر موبایل بپردازید و تعمیرکاری حرفه ای شوید توصیه می کنید در کلاس تعمیرات موبایل شرکت کرده و کلیه مهارت های لازم برای تعمیر انواع موبایل را کسب نمایید.
دیـدگاه کاربران
خوشحال میشویم تا ازدیدگاه شما در رابطه با این مقاله آگاه شویم.