تاچ موبایل یک صفحه شفاف است که بر روی ال سی دی موبایل قرار می گیرد. تاچ موبایل یکی از مهم ترین بخش های موبایل است، زیرا به طور مداوم کاربر با آن در تماس است و هر لمسی که توسط انگشت کاربر و یا هر وسیله دیگری بر روی صفحه موبایل انجام می شود، در واقع ارتباطی است که با تاچ موبایل برقرار می شود و سپس دستور وارد شده را تاچ برای واحد پردازش یا cpu ارسال می کند.
با توجه به ارتباط مستقیم کاربر با تاچ، می توان آن را به یکی از آسیب پذیرترین قسمت های یک موبایل به شمار آورد. از این رو یک تعمیرکار موبایل ممکن است بیشتر از هر چیز دیگری با تاچ و ال سی دی های شکسته و یا معیوب برخورد نماید. این موضوع اهمیت عیب یابی تاچ موبایل را بیشتر کرده، البته در اغلب موارد شاهد شکستگی و یا ترک برداشتن تاچ بوده، که در این صورت باید تعویض شود.
با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله از سری مقالات آموزش تعمیرات موبایل به بررسی مشکلات تاچ موبایل و طریقه رفع آن می پردازیم.
تاچ موبایل با دو تکنولوژی مختلف تهیه و تولید می شود، که نمونه قدیمی تر آنها مقاومتی و نوع جدیدتر و کاربردی تر آنها در گوشی های مدرن، خازنی نام دارد. تاچ مقاومتی به طور معمول شامل دو صفحه بوده، که یکی از آنها نرم و انعطاف پذیر و دیگری سخت می باشد. لایه نرم معمولا از جنس پلاستیک بوده و بالا قرار می گیرد و لایه سخت از جنس شیشه بوده و در قسمت پایین قرار می گیرد. هر دو صفحه را معمولا با اکسید تین ایندیوم به خاطر رسانایی آن می پوشانند. فضایی که در بین دو صفحه پلاستیکی و شیشه ای قرار دارد خالی بوده، با فشار دادن توسط انگشت و یا هر چیز دیگری، صفحه پلاستیکی که حالت ارتجاعی داشته، خم می شود و ضربه به صفحه شیشه ای انتقال پیدا می کند. حال مقاومت ایجاد شده با توجه به موقعیتی که لمس انجام شده متفاوت بوده، بدین ترتیب دستورات شناسایی و اجرا می شوند.
اما موضوع در تاچ خازنی کمی متفاوت می باشد. در تاچ های خازنی نیازی به فشار نبوده، زیرا این نوع از تاچ ها می توانند بوسیله هر چیزی که توانایی ذخیره بارهای الکتریکی مثبت و منفی را دارا بوده، دستورات را دریافت نمایند. معمولا سرعت این تاچ ها بیشتر بوده و قابلیت چند لمسی نیز به آنها افزوده شده است. در عوض هزینه ساخت آن از تاچ های مقاومتی بیشتر می باشد. در ادامه با مشکلات رایجی که ممکن است در تاچ موبایل مشاهده شوند، آشنا می شوید.
اگر با این مشکل مواجه شده باشید ابتدا باید بررسی کنید که تاچ موبایل از چه نوعی بوده، در صورتی که مقاومتی باشد، ممکن است به خاطر عدم کالیبره بودن تاچ با این مشکل مواجه شوید. اما در صورتی که تاچ خازنی بوده، دو احتمال وجود داشته، یا ارتباط تاچ با مادربرد گوشی قطع شده، که باید کانکتورهای مربوطه چک شوند، یا تاچ خراب شده و باید نسبت به تعویض آن اقدام شود.
یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است با آن مواجه شوید، این است که تاچ به هیچ عنوان دستوری را دریافت نمی کند. در این صورت ابتدایی ترین کار بررسی ارتباط تاچ با مادربرد (فلت تاچ) و نیز کانکتور تاچ می باشد. در صورتی که مشکلی مشاهده نشود، می توان موبایل را با یک تاچ سالم تست نمود. در صورت نیافتن مشکل باید به بررسی تک تک قطعات مربوطه از طریق نقشه موبایل پرداخت.
زمانی که این اتفاق رخ بدهد تاچ گوشی خود به خود بدون آنکه لمسی اتفاق بیفتد دستوراتی را برای اجرا به cpu موبایل ارسال می کند. در صورتی که یک گوشی با چنین مشکلی مواجه شود، ممکن است نسبت به لمس توسط کاربر نیز از خود عکس العملی نشان ندهد و دستور کاربر را اجرا نکند. برای حل این مشکل ابتدا باید گوشی را باز کرده و از ورود گرد و غبار و یا هر آلودگی دیگری به داخل گوشی مطمئن شده و در صورت چنین مواردی، باید به رفع آنها پرداخت. در صورتی که مشکل برطرف نشده، بهتر است کانکتورهای تاچ و ال سی دی گوشی را جدا نموده و دوباره آنها را وصل کنید. در اغلب موارد این راهکار جواب می دهد.
همانطور که مشاهده کردید در این مقاله به بررسی انواع تاچ های موبایل و بررسی مشکلات رایج آن و طریقه عیب یابی و تعمیر آن پرداختیم. در صورتی که قصد دارید به صورت حرفه ای تعمیرات موبایل را یاد بگیرید و حرفه ای شوید توصیه می کنید در کلاس های تعمیرات موبایل شرکت کرده و کلیه مهارت های لازم برای تعمیر انواع موبایل را کسب نمایید.