چگونه می توانیم سلامت قطعات الکترونیکی را بررسی کنیم؟ برای تست قطعات از چه تجهیزاتی استفاده می شود؟ قصد آموزش روش های تست قطعات الکترونیکی را دارید؟ در این مقاله از سری مقالات آموزش تعمیرات بردهای الکترونیکی با ما همراه باشید در ادامه در نظر داریم اطلاعات مفیدی برای بررسی سلامت قطعات در اختیار شما قرار دهیم.
برای ساخت و حتی طراحی سیستم های الکترونیکی نظیر بردهای الکترونیکی، تابلو های برق و غیره لازم است ابتدا از سلامت قطعات به کار رفته مطمئن باشیم. در زمان بروز هرگونه مشکل نیز برای اینکه بتوانیم عیب یابی دقیق انجام دهیم، باید تست سلامت را برای قطعات مشکوک در اولویت قرار دهیم.
با این توصیف مشخص می شود که تا چه اندازه ای آموزش بررسی تست قطعات الکترونیکی مهم است. افرادی که دانش و آگاهی کامل در این حوزه ندارند، نمی توانند از کارایی این قطعات به خوبی استفاده کنند و این امر به نوبه ی خود سبب ایجاد دردسرهای جدی خواهد شد.
در مقالات قبلی به بررسی انواع قطعات قرار گرفته بر روی بردهای الکترونیکی و دیگر سیستم های الکترونیک آشنا شدیم بعد از آشنایی با انواع مختلف از قطعات الکترونیکی، باید نحوه ی تست آنها در اولویت قرار گیرد.
تست قطعات الکترونیکی با روش های ساده ای انجام می شود. بهترین ابزار برای بررسی کارایی بسیاری از قطعات، مولتی متر است. مولتی متر یک دستگاه مجهز به تست بوق بوده و به راحتی می تواند قطعه ی آسیب دیده را شناسایی کند. وجود سوختگی یا ایراد فنی در بسیاری از قطعات الکترونیکی با استفاده از این وسیله قابل تشخیص است.
برای شروع آموزش تست قطعات الکترونیکی، ابتدا تست سلامت مقاومت را مورد بررسی قرار می دهیم. برای اینکه از سالم بودن مقاومت مطمئن شوید باید پراب های یک مولتی متر را به دو سر آن نزدیک کنید. در این صورت میزان مقاومت اندازه گیری می شود.
اگر مقدار ولتاژی نمایش داده نشود در این صورت می توان به سوخته شدن مقاومت پی برد. توجه کنید قسمت فلزی مولتی متر در این تست، دخیل نباشد زیرا در این صورت ممکن است به اشتباه عددی نمایش داده شود. با این اقدام آسان به راحتی می توان به خراب بودن یک مقاومت پی برد.
خازن یکی از مهمترین قطعات به کار رفته در ساخت بسیاری از قطعات الکترونیکی است. کارایی آن به مقدار قابل ملاحظه می تواند کارایی دستگاه را تحت کنترل قرار دهد. به همین دلیل برای طراحی برد، باید از سلامت آن مطمئن باشیم.
برای انجام تست سلامت خازن می توان مولتی متر را در یک مقاومت مشخص قرار داده و سپس پراب های آن را به خازن مد نظر وصل کنیم. اگر خازن سالم باشد در این صورت مولتی متر عددی از وجود مقاومت خاص نشان می دهد. در حالیکه اگر صدای بوق شنیده شود می توان به خراب بودن خازن پی برد. با یک عدد مولتی متر می توان به راحتی و با چند اقدام آسان بسیاری از قطعات الکترونیکی را تست کرد و از کارایی آنها مطمئن شد.
در آموزش تست قطعات الکترونیکی این بار میخواهیم تست سلف را مورد بررسی قرار دهیم. سلف که از آن به عنوان القاگرها یاد می شود از دیگر قطعات پرکاربرد در صنعت برق می باشد. برای اینکه بتوانیم میزان ظرفیت سلف را اندازه گیری کنیم نیازمند هانری متر هستیم. متاسفانه بیشتر مولتی مترها این قابلیت را ندارند. با یک مولتی متر ساده فقط می توانیم سلامت این قطعه را بررسی کنیم. برای این کار کافی است رنج تست بوق را برای مولتی متر فراهم کرده و سپس پراب ها را به آن متصل کنیم. اگر صدای بوق به گوش برسد در این صورت قطعه ی الکترونیکی موجود سالم می باشد.
یک رله شرایط لازم برای انتقال ولتاژ را به پایه های ورودی فراهم می کند. زمان رسیدن ولتاژ به پایه ها، شاهد یک صدای تقی خواهیم بود. به همین دلیل برای بررسی سالم بودن رله، لازم است با استفاده از مولتی متر، پایه های موجود را تست کنیم. در دوره های آموزش تست قطعات الکترونیکی به طور کامل می توانید با نحوه ی بررسی بسیاری از تست ها آشنا شوید.
علامت دیودها از اهمیت بسیاری برخوردار است، زیرا این قطعات در بسیاری از سیستم های الکترونیکی نقش محافظ را دارند. اگر این قطعه کارایی خود را از دست دهد در این صورت احتمال دارد، قطعات دیگر نیز دچار سوختگی باشند. با اتصال مولتی متر به تست بوق و قرار دادن پراپ ها روی دو پایه دیود می توان سلامت دیود را بررسی کرد. در این تست نباید هیچ عددی را در یک جهت مشاهده کنیم. اگر دیود بسوزد در این صورت در دو جهت عددی را مشاهده خواهیم کرد.
برای بررسی سلامت پتانسیومتر، مولتی متر را می توان به این قطعه وصل کرد. سپس پیچ آن را محکم کنید. اگر مقدار خاصی مشاهده شود در این صورت قطعه سالم است. ناگفته نماند انجام این تست به دقت بیشتری نیازمند است.
در آموزش تست قطعات الکترونیکی یکی دیگر از مهمترین قطعات که مورد بررسی قرار می گیرد، ترانزیستور می باشد. برای بررسی سلامت ترانزیستور، می توانید با تنظیم کردن مولتی متر در تست دیود و قرار دادن پراب ها روی ترانزیستور، خرابی آن را شناسایی کنیم. اگر مولتی متر عددی را نشان دهد، در این صورت ابتدا پراب ها را تعویض کنید، اگر اعداد مشاهده شده متفاوت باشد در این صورت ترانزیستور سالم نیست. مشاهده ی اعداد نزدیک به صفر نیز دلیل بر خرابی این قطعه است.
مولتی متر را می توان در تست بوق تنظیم کرد، اگر صدای بوق به گوش برسد در این صورت قطعه سالم است. در مورد مولتی متر لازم است بگوییم این وسیله قابلیت آن را دارد مشکلات پایه را شناسایی کند. در بسیاری از مواقع نتایج به دست آمده با این وسیله قابل قبول می باشد.
برای بررسی سلامت این قطعه به آن ولتاژ ورودی می دهیم و سپس با ولتاژ خروجی چک میکنیم. اگر دو عدد برابر باشند در این صورت قطعه خراب است. در دوره های آموزش تابلو برق صنعتی اطلاعات جامع در مورد تست انواع مختلف از قطعات به صورت عملی در اختیار شما قرار می گیرد.