بدون شک یکی از متداول ترین سوالات در حین خرید باتری ماشین این است که چه نوع باتری برای خودرو بخریم که از نظر قیمت مقرون به صرفه بوده و از کیفیت بالایی برخوردار باشد! به طور کلی در حال حاضر دو نوع باتری اسیدی و اتمی در بازار موجود می باشد که هر کدام دارای مزایا و معایبی هستند. ممکن است شنیده باشید که طول عمر باتری های اتمی به مراتب بیشتر از باتری های اسیدی می باشد اما آیا این طرز تفکر واقعیت دارد. قبل از اینکه دو باطری اسیدی و اتمی را مورد بررسی قرار دهیم بهتر است با وظایف سیستم برق خودرو کمی اطلاعات کسب کنیم.
وظیفه اصلی باتری ماشین (سیستم برق خودرو) تامین انرژی مورد نیاز برای استارت، تامین انرژی برای سیستم های روشنایی، صوتی، تصویری و موارد دیگر می باشد. بنابراین استفاده از باطری باکیفیت راندمان خودرو را افزایش خواهد داد. از این رو بایستی هنگام خرید باطری خودرو به عوامل متعددی دقت داشته باشید تا بتوانید علاوه بر صرفه جویی در هزینه ها، راندمان خودرو خود را نیز ارتقا بدهید. در صورتی که به حوزه برق ماشین علاقه مند هستید می توانید با شرکت در دوره آموزش برق خودرو مهارت و دانش خود را در این زمینه چند برابر کنید. در ادامه مطلب از سایت آموزشگاه برق گستران به مزایا و معایب دو باطری اسیدی و اتمی خواهیم پرداخت.
همان طور که در ابتدا گفته شد باتری خودرو به دو نوع اسیدی یا الکترولیتی، اتمی یا خشک تقسیم بندی می شود. جالب است بدانید که هر دو نوع باطری قابلیت شارژ و دشارژ شدن را دارند و در آمپر های گوناگونی روانه بازار می شوند. دقت داشته باشید آمپر و قدرت باطری اسیدی و اتمی تقریبا یکسان بوده و دارای وزن و ابعاد مشابهی هستند.
مطلب پیشنهادی: علائم خرابی باتری خودرو
باتری اسیدی را تحت عنوان باطری های Low Maintenance به معنای باتری هایی که به نگهداری اندکی نیاز دارند، شناخته شده است. به طور کلی باطری اسیدی قدیمی تر و ارزان تر است. بنابراین اگر به دنبال باتری خودرو ارزان قیمت هستید، باطری اسیدی می تواند برای شما مناسب باشد. برای تشخیص باتری های اسیدی فقط کافی است به 6 درب موجود بالای آن توجه داشته باشید. در باطری های اسیدی 6 فضا وجود دارد که شامل چند صفحه سربی مثبت و منفی می باشند. در میان صفحات باطری اسیدی محلولی به نام الکترولیت قرار دارد که از 65 درصد آب و 35 درصد اسید تشکیل شده اند. از آنجایی که هر 6 فضا موجود در باتری اسیدی 2 تا 2.2 ولت برق تولید می کنند، میزان خروجی باطری اسیدی 12 ولت برق می باشد. نکته ای که در مورد باتری های اسیدی وجود دارد این است که مقدار محلول الکترولیت باید به طور مداوم چک شود تا در صورت کم شدن محلول اسید و آب بیش از حد، اندازه مناسب جایگزین شود.
برای اینکه بتوانید میزان کم شدن محلول باطری اسیدی را تشخیص دهید، به دو خط شاخص max و min بر روی باتری توجه داشته باشید. میزان اسید موجود در باتری نباید از خط min پایین تر برود. بنابراین به مرور زمان نیاز است تا محلول موجود در باتری اسیدی تعویض و اضافه شود. حال ممکن است این سوال برای شما پیش آید چه عواملی سبب کاهش یافتن سطح الکترولیت می شود؟ دقت داشته باشید از آنجایی که محلول الکترولیت در باتری شناور است، راه برای گریز هیدروژن و اکسیژن وجود داشته و همین امر سبب کاهش یافتن سطح الکترولیت می شود. همچنین همان گونه که در ابتدا به آن اشاره کردیم باطری اسیدی به مرور زمان و به تدریج ضعیف تر و ضعیف تر می شوند به طوری که هنگام استارت زدن خودرو، با مشکل مواجه می شوید. در این شرایط می توان پایان یافتن عمر باتری اسیدی را پیش بینی کرد. این در حالی است که در باتری خشک یا اتمی چنین علائمی وجود نداشته و باتری در صورت از دادن شارژ خود، به یکبار قادر به فعالیت نیست.
باتری اتمی، خشک یا سیلد باطری پلمپ شده ای است که دارای درپوش یکپارچه می باشد. بر خلاف تصور برخی از افراد باتری خشک چنان خشک نمی نباشد و دارای الکترولیت می باشد اما به دلیل جنس خاصی که درون صفحات خود دارد، نیازی به افزودن آب مقطر نداشته و این باتری بایستی به مرور زمان شارژ شوند. صفحات باتری اتمی قبل از ساخت، شارژ شده و به صورت صفحه تولید و مونتاژ می شود. دقت داشته باشید در ساختار باتری اتمی الکترولیت وجود داشته اما همچون باطری های اسیدی نیاز به چک کردن مقدار آن نیست، زیرا محلول الکترولیت در باطری های اتمی کاسته نمی شود.
از همین جهت باتری های خشک بدون نیاز به مراقبت هستند و معمولا طول عمر آنها نسبت به باتری های اسیدی بیشتر است. همان طور که در ابتدا گفته شد برای تشخیص باتری اتمی از اسیدی می توانید به 6 درپوش باتری اسیدی توجه داشته باشید، همچنین بر روی اکثر باتری های اتمی عبارت MF maintenance free درج شده است. یکی دیگر از تفاوت مهم باتری اتمی و اسیدی وجود نمایشگر چشمی در باتری خشک (اتمی) می باشد. این نشانگر چشمی وضعیت عملکرد باتری را نشان می دهد.
رنگ سبز: اگر چشمی باتری ماشین به رنگ سبز باشد، به منظور این است که باتری ماشین کاملا شارژ شده و به راحتی خودرو استارت می خورد.
رنگ سفید: اگر چشمی باتری خشک به رنگ سفید باشد، بدان معنی است که باتری به طور کامل دشارژ شده و خودرو استارت نخواهد خورد. وقت آن فرا رسیده تا باتری ماشین خود را تعویض کنید.
رنگ سیاه و قهوه ای: با مشاهده این دو رنگ می توان یافت که باتری از حالت استاندارد پایین تر است اما همچنان خودرو استارت می خورد. اما در این شرایط بایستی آگاه باشید زیرا ممکن است باتری هر لحظه از کار بیفتد.
مرتبط بخوانید: راهنمای جامع رفع مشکل استارت نخوردن ماشین
بیشتر بخوانید: علت خوابیدن باتری ماشین و راهکارهای رفع آن
با توجه به موارد ذکر شده خرید و استفاده از باتری های اتمی بیشتر توصیه می شود و امروزه اکثرا تقاضا برای تهیه باتری اتمی بیشتر از اسیدی می باشد. درست است که هزینه باتری اتمی بیشتر از اسیدی می باشد اما طول عمر باتری های اتمی نیز بیشتر می باشد. از این رو خریداری باتری اتمی توصیه می شود. به طور متوسط طول عمر باطری اتمی 5 سال می باشد این در حالی است که عمر مفید باتری اسیدی 2 الی 3 سال می باشد. البته میزان استفاده از خودرو نیز می تواند بر روی طول عمر باتری تاثیر گذار باشد.
دقت داشته باشید باتری های اتمی در صورت باکیفیت بودن می تواند 5 سال یا حتی بیشتر کار کند. بنابراین مهم خریداری باتری اتمی یا اسیدی نیست، مهم کیفیت باتری تهیه شده می باشد. زیرا در برخی از موارد یک باتری اسیدی با کیفیت ممکن است از باتری بی کیفیت اتمی بیشتر کار کند. از این رو توصیه می شود هنگام خرید باطری خودرو به میزان رضایت مشتریان و کیفیت آن برند نیز توجه کافی داشته باشید و صرفا به دلیل اسیدی یا اتمی بودن باتری، خریداری نکنید.