خوابیدن باتری ماشین از مشکلات رایجی به شمار می رود که بسیاری از راننده ها با آن مواجه شده اند و در مواقعی آن ها را دچار نگرانی کرده است. این اتفاق ممکن است در فصل سرد سال، در صبح زود و یا هر زمان دیگری رخ دهد. علت خوابیدن باتری ماشین متفاوت است که در این مقاله به بررسی هر یک از این عوامل و علائم خوابیدن باتری ماشین می پردازیم. همچنین روش هایی را که لازم است برای رفع آن انجام دهید، عنوان خواهیم کرد. در صورت روبرو شدن با مشکل خالی شدن باتری ماشین تا انتها با ما همراه باشید و این مطلب را مطالعه کنید. اگر از علاقمندان به یادگیری تعمیرات خودروهستید، به شما توصیه می کنیم تا در دوره آموزش برق خودرو آموزشگاه برق گستران ثبت نام و در دوره های تئوری و عملی شرکت نمایید.
معمولا خوابیدن باتری ماشین خود را با علائم و نشانه هایی نشان می دهد. شناخت این علائم و نشانه ها به شما کمک می کند تا هر چه سریعتر مشکل را شناسایی کرده و آن را رفع کنید. برخی از رایج ترین علائمی که بروز آنها خبر از خوابیدن باتری خودرو می دهد عبارتند از:
اگر با چرخاندن سوئیچ خودرو متوجه شوید که صفحه کیلومتر و یا سایر هشدارهای چک خودرو روشن نمی شود، یعنی باتری خودرو خوابیده است.
اصلی ترین علامتی که می تواند به دلیل خوابیدن باتری خودرو باشد، استارت نخوردن ماشین باشد. زمانی که می خواهید خودروی خود را روشن کنید اما با استارت زدن، خودرو روشن نشود، باید به مشکل باتری و خالی شدن آن فکر کنید.
گاهی با یک بار استارت زدن خودرو روشن نمی شود؛ بلکه باید چند بار استارت بزنید تا ماشین روشن شود. این مورد بیشتر می تواند در مواقع خاموش بودن خودرو برای زمان طولانی، رخ دهد.
حتماً بخوانید: راهنمای جامع رفع مشکل استارت نخوردن ماشین
گاهی در صورتی که خودرو پی از چند دقیقه درجا کار کند، در حین کار کردن خودرو ناگهان موتور خاموش می شود. در این موارد تنها موتور خاموش شده و بقیه قطعات به درستی کار می کنند.
در موارد دیگری نیز ممکن است برخی از افراد در زمان فشار دادن روی پدال گاز خودرو با کم شدن نور چراغ های خودرو، کم شدن قدرت نور صفحه کیلومتر و یا کم شدن نور لوازم روی داشبورد خودرو مواجه شوند.
کم شدن نور هر یک از گیج ها و یا نور چراغ های خودرو در زمان استارت زدن نیز می تواند دلیلی بر خوابیدن باتری ماشین باشد.
یکی دیگر از اتفاقاتی که می تواند به دلیل مشکلات و خوابیدن باتری ماشین ایجاد شود، خاموش شدن مداوم لوازم الکتریکی خودرو از جمله رادیو است.
اما چرا باتری ماشین خوابیدن است؟ این سوال بسیاری از افرادی است که با این مشکل روبه رو می شوند. از عواملی که می تواند موجب خوابیدن باتری ماشین شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
باتری ماشین مانند سایر قطعات خودرو طول عمر مشخصی دارد. باتری ماشین با توجه به نحوه رانندگی شما، نحوه استفاده و مراقبت از باتری، مسافت های رانندگی شما، دمای محیط زندگی شما و … طول عمر متفاوتی می تواند داشته باشد. باتری خودرو بین 3 تا 5 سال عمر خواهد کرد.
راه حل رفع این مشکل عوض کردن باتری ماشین است. در صورتی که باتری خودرو را باید تعویض نمایید، سریعاً نسبت به آن اقدام کنید تا به قطعات دیگر خودرو آسیبی وارد نشود.
حتماً بخوانید: بهترین مشاغل مربوط به خودرو
شارژ شدن باتری ماشین از طریق دینام خودرو انجام می شود. در واقع دینام در زمان روشن بودن موتور خودرو، باتری را شارژ می کند. در نتیجه هر گونه خرابی و آسیب دیدگی در دینام و اختلال در عملکرد آن به درست شارژ نشدن باتری و خوابیدن آن منجر می شود.
برای رفع مشکل دینام خودرو ممکن است راهی جز عوض کردن آن وجود نداشته باشد.
در صورتی که به دلیل مشکلات مربوط به سیستم الکتریکی خودرو، چراغ ها و رله ها، خودرو دارای برق دزدی باشد، به راحتی و خیلی سریع باتری خودرو می خوابد.
از آن جا که باتری ماشین حتی در زمان های خاموش بودن نیز باید به برق رسانی به دزدگیر خودرو، سیستم قفل ماشین و … ادامه دهد، اگر دچار برق دزدی شده باشد به دلیل مصرف انرژی زیاد و نا به جا از باتری، مشکل خوابیدن باتری ماشین رخ خواهد داد.
راهکار رفع این مشکل تعمیر سیستم برق ماشین است. اگر با این مشکل روبرو شده اید، حتماً خود را به یک مکانیک برق خودرو نشان دهید تا در صورت اطمینان از این موضوع، ایرادات سیستم الکتریکی ماشین را برطرف کند.
اگر هوای محیط بیش از حد گرم شود و یا در زمستان یک دفعه خیلی دما کاهش بیابد، از مشکلاتی که می تواند برای خودرو ایجاد شود، خوابیدن باتری ماشین است.
برای رفع این مشکل می توانید خودرو را در مکان های سرپوشیده نگهداری کنید و از پارک کردن خودرو در فضاهای باز خودداری نمایید.
همچنین توصیه می شود تا ماشین خود را در روزهای خیلی سرد و خیلی گرم، با یک چادر خودرو بپوشانید.
افرادی که به صورت روزانه پس از طی کردن مسافت های کوتاه، خودرو را خاموش می کنند، زمان کافی را برای شارژ مجدد باتری از طریق دینام خودرو نمی دهند. در این صورت باتری سریعتر خالی شده و در فواصل کوتاه با خوابیدن باتری ماشین روبرو خواهند شد.
یکی دیگر از مشکلاتی که رانندگی کوتاه مدت می تواند سبب آن شود، کاهش عمر باتری ماشین است.
راهکار رفع این مشکل این است که در صورتی که خودرو را روشن کردید، در مدت زمان بیشتر از 20 دقیقه رانندگی کنید.
حتماً بخوانید: ای سی یو (ECU) یا ایسیو زیمنس چیست؟
اگر ماشین خود را خاموش کرده باشید اما فراموش کرده اید چراغ های خودرو را نیز خاموش کنید، درب های ماشین باز مانده باشند یا درب صندوق عقب را خوب نبسته باشید، ممکن است باتری خودرویتان خالی شده باشد. در برخی از خودروها چراغ ها طوری طراحی شده اند که اگر خودرو خاموش باشد اما چراغ های جلو و یا چراغ داخل ماشین روشن مانده باشند، به صورت خودکار خاموش شوند.
این قابلیت در همه خودروها وجود ندارد و در بسیاری از ماشین ها چراغ ها تا زمانی روشن می مانند که باتری خالی شده باشد.
برای جلوگیری از این مشکلات، در زمان خاموش کردن خودرو، حتماً تمام درب های خودرو، درب صندوق عقب و چراغ های ماشین را با دقت بررسی نمایید.
ایجاد فرسودگی و یا شل شدن اتصالات باتری خودرو از دلایل دیگری است که می تواند منجر به خوابیدن باتری ماشین شوند. مشکلاتی که به دلیل ایراد در اتصالات باتری و کابل آن می توانند رخ دهند ابتدا با روشن نشدن ماشین، دیر روشن شدن و یا خاموش شدن ماشین مشخص خواهند شد. در صورت ادامه دار شدن این موضوع و برطرف نکردن آن با اشکالات مهم تری در سیستم الکتریکی خودرو و قطعات مرتبط با آن روبرو خواهید شد.
با سرویس دوره ای و به موقع خودروی خود می توانید از بروز برخی مشکلات مانند شل و یا فرسوده شدن اتصالات باتری جلوگیری شود. بنابراین، توصیه می شود سرویس کردن ماشینتان را در دوره های زمانی مشخص جدی بگیرید تا مشکلات احتمالی آن شناسایی و رفع شوند.
حالا که با علائم و دلایل خوابیدن باتری ماشین آشنا شدیم نوبت آن است که روش تست سلامت باتری خودرو را نیز یاد بگیریم برای این کار روش های متفاوتی وجود دارد که در ادامه با آنها آشنا می شویم.
از روش هایی که می توانید برای بررسی سالم بودن و اطمینان از مشکل باتری استفاده کنید بررسی اتصالات باتری است. اگر رنگ سفید، سبز و یا آبی در اطراف اتصالات باتری خودرو مشاهده کردید، یعنی در اتصالات مشکلی وجود دارد که باید برطرف شود.
برای باتری اتمی باید با ولت متر و یا لود تستر، ولتاژ باتری را بررسی کنید. اگر میزان ولتاژ باتری خیلی زیاد باشد، یعنی باتری اتمی خودروی شما دچار مشکل شده است.
این روش بهتر است توسط یک تعمیرکار برق خودروی ماهر انجام شود. برای این منظور باید کابل باتری از آن جدا شود. با استفاده از یک مولتی متر، آمپر آن بررسی شود. اگر برق دزدی در باتری وجود داشته باشد، از این دو روش قابل تشخیص خواهد بود.
اگر باتری خودروی شما اسیدی است، باید سلول ها را با دقت ببینید. با اسیدسنج و یا هیدرومتر، سلول های باتری اسیدی را بررسی نمایید. در صورتی که میزان الکترولیت درون سلول ها کمتر از صفحات سربی باشد، یعنی باتری خودرو مشکل دارد.
در این مقاله به روش هایی که برای تشخیص مشکلات باتری و خالی شدن آن کمک می کنند، پرداخته ایم. اگر هر یک از نشانه های خوابیدن باتری ماشین را مشاهده کردید، هر چه سریع تر برای انجام تست باتری ماشین و بررسی دقیق آن، خودرو را چک کنید. به شما توصیه می کنیم تا خودروی خود را به یک برقکار خودروی ماهر برای تست باتری بسپارید. باتری خودرو می تواند با یک اشتباه منفجر شود و یا صدمات بیشتری به خودرو وارد کند. به همین دلیل بدون داشتن تخصص اصلاً برای بررسی و رفع مشکل باتری ماشین اقدام نکنید.
اگر قصد دارید تعمیرات خودرو را به صورت حرفه ای یاد بگیرید و در این زمینه درآمدزایی داشته باشید در دوره های تعمیرات خودرو برق گستران از جمله آموزش تعمیرات ایسیو، آموزش برق خودرو، آموزش مکانیک خودرو ثبت نام کنید.