کولرهای گازی برای انجام عملی تهویه و خنک کردن محیط از گازهایی که در اصطلاح به آن مبرد گفته می شود، استفاده می کنند. شارژ گاز کولر گازی به روش های گوناگونی صورت می گیرد و عوامل گوناگونی نشان دهنده نیاز کولر گازی به گاز می باشد. در این مطلب قصد داریم به بررسی
نحوه تشخیص کمبود گاز کولر گازی و روش های انجام آن بپردازیم، با ما همراه باشید.
مقصود از گاز در وسایل سرمایشی و تهویه مطبوع، مانند یخچال و کولر گازی، اساساً مادهای گازی شکل است که گرما در وسیله به کمک آن منتقل میشود. این ماده که در اصطلاح مبرد نامیده میشود، گرما را از یک نقطه جذب و به نقطه دیگری منتقل میکند. نتیجه این کار ایجاد سرمایش در نقطه اول و انتقال گرما به نقطه دوم است.
نوع گاز بسته به عوامل مختلفی مانند نوع وسیله یا حتی تفاوت جزئی در مدل و ساختار میتواند متفاوت باشد اما گاز کولر در اغلب مدلها، گاز (R22) است.
تشخیص کمبود گاز کولر گازی و نیاز به شارژ مجدد آن به عوامل گوناگونی بستگی دارد. در این بخش به بررسی زمان هایی که نیاز به شارژ مجدد گاز کولر گازی می باشد، پرداخته ایم.
دقت داشته باشید که در هنگام خرید کولر گازی به طور نرمال، تولیدکننده میزان کافی مبرد را برای سیستم در نظر گرفته است. اما این میزان کافی برای یک سیستم نصب با 5 متر طول لوله است؛ این در حالی است که گاهاً نحوه نصب به طریقی است که طول لوله بیشتر شده و بر این مبنا به شارژ گاز نیاز است.
وجود کمترین نشتی در سیستم گردش مبرد، در لوله یا نقش ساختاری در قطعات، منجر به تخلیه گاز خواهد شد. در این موقعیتها ضمن یافتن محل نشتی و رفع آن، متخصصان باید اقدام به شارژ گاز مجدد کولر گازی کنند.
اما سوای علل ساختاری و ملموس، برخی عملکردها و نشانهها اساساً خبر از کمبود گاز داده و بسته به آن نشانهها، باید اقدام به شارژ گاز کنید. این نشانهها ممکن است متفاوت بوده و دایره وسیعی را شامل شوند اما اغلب نشانههای نیاز به شارژ گاز در کولر گازی به شرح زیر هستند.
در کنار تمام نشانهها و موقعیتها، باید خاطر نشان کرد سنجش میزان گاز موجود در دستگاه با استفاده از فشارسنج الزامی بوده و مطمئنترین روش برای ارزیابی وضعیت گاز دستگاه است. سرویسکاران با استفاده از فشار سنج و به کمک شیر سرویس، به طور دقیقی از میزان گاز مطلع و در صورت لزوم، شارژ گاز را انجام میدهند.
برای شارژ کردن گاز کولر گازی روش های گوناگونی وجود دارد.که در ادامه این مطلب به بررسی این روش ها خواهیم پرداختو
مقدار گاز مورد نیاز برای کولر گازی بسته به نوع گاز و مدل کولر تعیین خواهد شد و در صورت نرمال بودن وضعیت طول لوله رابط (حداکثر 5 متر) بدون دخل و تصرفی به وسیله تزریق خواهد شد.
به طور مثال اگر طبق اطلاعات ارائه شده به 1 کیلوگرم گاز مبرد نیاز باشد، شخص به کمک ترازوهای خاصی این میزان گاز را وزن کرده و سپس اقدام به شارژ گاز با آن مخزن میکند. دقت داشته باشید که در تعیین میزان گاز مورد نیاز، افزایش طول رابط باید همزمان با افزایش میزان مبرد به شکل استاندارد باشد.
هر کولر گازی در حالت نرمال با یک رنج خاص از میزان جریان (آمپراژ) کار میکند؛ این بدان معنی است که متخصصان با تجربه و دارای تخصص کافی، توانایی لازم برای تشخیص این بازه را دارند. در این روش فرد متخصص با سنجش میزان آمپراژ مصرفی و میزان نوسان آن، از عملکرد نامتوازن کولر مطلع شده و آن را دال بر کمبود گاز قرار میدهد.
حال همزمان با شارژ گاز به طور پیوسته میزان آمپراژ را بررسی کرده و پس از بازگشت میزان جریان مصرفی به حد مورد نظر، اضافه کردن گاز به چرخه را قطع میکند. دقت داشته باشید که این روش برای تمام مدلها مناسب نیست.
در این روش، باید تا حدی شرایط محیطی را سنجیده و سپس بسته به برخی جزئیات اقدام به شارژ گاز در کولر گازی کرد. یکی از موضوعات محوری و مهم در این روش سنجش تقریبی میانگین دمای اطراف پنل داخلی و کندانسور (پنل خارجی) است. حال با در نظر داشتن این میانگین دمایی و جدول تجربی که برای این کار در نظر گرفته شده میتواند میزان استاندارد فشار گاز را تعیین کند.
در جدول فوق، تعیین شده که در هر دمای اواپراتور و کندانسور، باید فشار گاز به چه حدی برسد. به طور نرمال هر قدر اختلاف دما بیشتر باشد فشار مورد نیاز هم بیشتر خواهد شد. حال پس از تعیین میزان فشار مورد نیاز، گیج مانیفولد به سیستم متصل و تا رسیدن به فشار مورد نظر، شارژ گاز کولر گازی ادامه مییابد.
در این مطلب به بررسی نحوه تشخیص کمبود گازی کولر گازی و روش های شارژ مجدد گاز کولر گازی پرداختیم. شارژ گازی کولر گازی امری تخصصی بوده و نیازمند کسب مهارت های مورد نیاز می باشد. در صورتی که علاقه مند به شارژ کولر گازی و تعمیرات آن هستید توصیه می کنیم در دوره های آموزش کولر گازی آموزشگاه برق گستران ثبت نام کنید.