روغن سوزی ماشین یکی از رایج ترین مشکلاتی است که برای خودرو پیش می آید. علت روغن سوزی ماشین عوامل گوناگونی می باشد. اگر قصد رفع روغن سوزی خودرو را دارید بهتر است با علائم روغن سوزی ماشین آشنا باشید و از بروز آنها پیشگیری کنید. در این مطلب قصد داریم شما را به مهم ترین دلایل روغن سوزی ماشین آشنا کنیم و پس از آن راهکارهایی طلایی برای جلوگیری از بروز این مشکل در خودرو مطرح نماییم. همچنین با هزینه روغن سوزی ماشین نیز آشنا شویم.
اگر از علاقه مندان به مکانیکی خودرو هستید و می خواهید به صورت حرفه ای مکانیکی را یاد بگیرید توصیه می کنیم در دوره آموزش مکانیک خودرو برق گستران ثبت نام کنید.
اجازه دهید پیش از آنکه به بررسی دلایل روغن سوزی خودرو بپردازیم شما را با مفهوم روغن سوزی ماشین آشنا کنیم. به طور کلی روغن سوزی به معنای آن است که موتور روغن ماشین و سوخت را با هم بسوزاند، این موضوع بیشتر در خودروهای قدیمی و فرسوده دیده می شود، البته این بدان معنا نیست که روغن سوزی در خودروهای جدید دیده نشود اگر از خودرو به خوبی استفاده نکنید ممکن است در خودروهای جدید نیز شاهد روغن سوزی باشیم.
خروج دود آبی رنگ از اگزوز از رایج ترین نشانه های روغن سوزی ماشین است. البته علاوه بر خروج دود آبی رنگ، معمولا روغن سوزی نشانه های دیگری نیز دارد که در این مطلب به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
حتما بخوانید: مدارک و شرایط تعویض پلاک خودرو در سال 1400
دلایل گوناگونی باعث روغن سوزی ماشین می شود. در این بخش قصد داریم مهم ترین دلایل و علل را بررسی نماییم.
نشت روغن را می توان رایج ترین و اصلی ترین علت روغن سوزی ماشین قلمداد نمود. استفاده از روغن موتور در خودرو با هدف خنک سازی و کاهش اصطکاک میان قطعات پیشرانه صورت می گیرد. ورود روغن به موتور، موجب تجزیه و جذب حرارت و متعاقب آن، خنک شدن قطعات و اجزای پیشرانه می شود. در صورت نشت روغن، خاصیت پاک کنندگی، پاکسازی و روانکاری روغن از دست می رود.
در این شرایط به علت قرار گرفتن روغن موتور در معترض دما و حرارت بالا، بوی سوختن روغن احساس خواهد شد. با باز کردن کاپوت ماشین این بو به خوبی استشمام می شود.
فرسوده شدن رینگ پیستون نیز می تواند علت روغن سوزی خودرو باشد.
روغن کاری بین دیواره های پیستون و سیلندر، در کنار کنترل روغن، از وظایف مهم رینگ پیستون محسوب می شود. این قطعه زمینه مناسب برای روغن کاری و روانکاری سیلندرها را تا اندازه مشخصی فراهم می آورد. همچنین، از ورود روغن بیش از حد به این قطعات جلوگیری به عمل می آورد.
در صورت فرسوده شدن یا آسیب دیدن رینگ های پیستون، میزان روغن بیشتری به سیلندرها وارد شده و در اثر مخلوط شدن با سوخت و هوای موجود در این قسمت ها، می سوزد. در این شرایط با مشکل روغن سوزی ماشین مواجه می شوند.
عملکرد بهینه و مطلوب پیشرانه خودرو توسط سوپاپ ها محقق می شود. مخلوط سوخت و هوا، از طریق دریچه های ورودی سوپاپ به سیلندرها وارد می شود. همچنین، خروج و تخلیه گازهای اضافی سوزانده شده از سیلندرها، توسط دریچه های خروجی سوپاپ صورت می گیرد. روغن موتور ضمن خارج شدن از محفظه های احتراق، فرآیند روغن کاری سیستم را عملیاتی می کند.
در صورت فرسوده شدن موتور خودرو، احتمال خراب شدن سوپاپ و دیگر اجزا افزایش پیدا می کند. در این حالت، روغن به محفظه احتراق وارد شده که نتیجه آن، بروز مشکل روغن سوزی خودرو می باشد. خروج دود مایل به آبی از اگزوز در هنگام روشن کردن ماشین، حکایت از خرابی واشر درب سوپاپ خودرو دارد.
حتما بخوانید: هر آنچه درباره شمع خودرو باید بدانید
دیگر علت روغن سوزی ماشین به خرابی واشر سرسیلندر مربوط می شود.
واشر سرسیلندر غالبا از جنس کامپوزیت، گرافیت، مس و فولاد چند لایه تولید می گردد. این قطعه بین سرسیلندر خودرو و بلوک موتور استقرار پیدا می کند. سوپاپ و میل سوپاپ در داخل سرسیلندر خودرو قرار دارند.
هدایت مایعات و روغن به پیشرانه و کنترل فشار بالای آب، از مهم ترین وظایف واشر سرسیلندر تلقی می گردد. روزنه های موجود در این قطعه، امکان جریان داشتن روغن در بین بلوک موتور و سرسیلندر را فراهم می سازد.
در صورت خراب شدن این قطعه آسیب جدی به سرسیلندر وارد می شود. در اثر فرسوده شدن واشر سرسیلندر، روغن اضافی به محفظه احتراق خودرو وارد شده که این اقدامات به روغن سوزی ماشین می انجامد.
یاتاقان یا بلبرینگ از قطعات کاربردی برای کاهش اصطکاک بین دو قطعه به شمار می رود. این قطعه به صورت دایره شکل بوده که درون آن ساچمه های فلزی وجود دارد. برای روان سازی یاتاقان ها از روغن استفاده می شود.
بلبرینگ ها در کاهش اصطکاک بخش های ثابت و متحرک پیشرانه نقش بسزایی ایفا می نمایند. در سیستم پیشرانه خودرو، روغن موتور و یاتاقان ها، به صورت موازی از اصطکاک قطعات کاسته و مانع از خوردگی و تماس مستقیم آنها با یکدیگر می شوند.
در صورت فرسوده شدن بلبرینگ ها، مشکلات متعددی از جمله روغن سوزی برای خودرو به وجود می آید. مراجعه به تعمیرکاران حرفه ای و باتجربه از راهکارهای موثر برای رفع مشکل روغن سوزی ماشین می باشد.
لازم به ذکر است که استفاده از روغن موتور بی کیفیت و غیر استاندارد، خوردگی بوش سیلندر، اصطکاک بالای گیت سوپاپ، فرسودگی لاستیک گیت و خوردگی کاسه نمد، خراب شدن شیر pvc، سوختن روغن گیربکس و هیدرولیک توسط موتور ، خراب شدن شاتون را می توان دیگر علت روغن سوزی ماشین برشمرد.
حتما بخوانید: مشکلات بوق ماشین و نحوه رفع آنها
روغن سوزی ماشین غالبا با نشانه ها و علائم مختلفی بروز پیدا می کند.
از شایع ترین علائم روغن سوزی ماشین تلقی می گردند. به محض مشاهده هر کدام از نشانه ها، می بایست در اسرع وقت به تعمیرکاران خودرو مراجعه شود.
حتما بخوانید: علت خنک نکردن کولر ماشین
برای پی بردن به علت روغن سوزی ماشین اطلاع داشتن از کارکرد بخش ها و قطعات مختلف خودرو، از درجه اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. با انجام یک سری راهکارها می توان از بروز بسیاری از مشکلات خودرو از جمله روغن سوزی جلوگیری به عمل آورد.
حتما بخوانید: آموزش روش های شستشو انژکتور
هزینه روغن سوزی به عوامل گوناگونی وابسته است. نوع خودرو و علت روغن سوزی ماشین دو فاکتور مهم و تاثیرگذار بر این هزینه می باشد. به طور مثال اگر واشر سرسیلندر باعث روغن سوزی شده باشد این هزینه بسیار بالا خواهد بود. اما اگر نشتی روغن باعث بروز این مشکل در خودرو شود هزینه روغن سوزی خودرو پایین تر خواهد بود.
پیدا کردن منشا روغن سوزی و رفع سریع آن بسیار حائز اهمیت است. اگر روغن سوزی به شدت بالا و سریع صورت می گیرد می تواند نشان دهنده مشکل جدی باشد در حالتی که نشتی توسط مکانیک کار تشخیص داده نشود. در بهترین شرایط اگر خودرو ای که دچار روغن سوزی است را تعمیر نکنید، روغن موتور سریعا تموم شده و این امر علاوه بر افزایش هزینه ها برای تامین روغن خودرو، سبب افزایش اصطکاک موتور خودرو نیز می شود و در صورت مداوم آسیب جدی را به قطعات موتور وارد می کند. بنابراین توصیه می شود برای جلوگیری از هزینه های احتمالی تعمیر و یا تعویض موتور خودرو، در صورت مواجه شدن با روغن سوزی خودرو، سریعا برای رفع آن اقدام کنید.
روغن سوزی ماشین نشان از درست عمل نکردن موتور خودرو دارد. بنابراین اگر به آن بی توجه باشید، ممکن است آسیب های جدی تری به موتور وارد شود و مجبور به تحمل هزینه های سنگینی شوید. همچنین باعث کاهش راندمان و بازدهی خودروی شما می شود و احتمالا شتاب و سرعت همیشگی را با آن تجربه نکنید. علاوه بر این دود ناشی از روغن سوزی ماشین برای محیط زیست بسیار مضر است. پس در اولین فرصت نسبت به رفع این مشکل اقدام نمایید.
بدون شک یکی از بدترین اتفاقاتی که هر راننده ای ممکن است تجربه کند، خارج شدن دود آبی ماشین یا همان روغن سوزی ماشین است. این اتفاق دلایل مختلفی میتواند داشته باشد و در صورت مشاهده آن سریعا به یک مکانیک ماهر مراجعه و سعی در رفع آن داشته باشید. اگر به دنبال رفع روغن سوزی بدون تعمیر هستید، باید به شما بگویم که تا حدودی این امر غیر ممکن است. اگرچه مکمل هایی در فضای مجازی تبلیغ میشوند تحت عنوان مکمل های روغن موتور، که شاید تاثیر در راندمان و اثر گذاری روغن موتور داشته باشد، اما هیچوقت درمان روغن سوزی محسوب نمیشود. برای رفع روغن سوزی ماشین نیاز به شناخت عوامل آن داریم:
روغن سوزی پراید
بعد از شناخت دلیل و علت روغن سوزی ماشین، نوبت به تعمیر آن میرسد. حال که تشخیص دادیم مشکل از کجاست، مراحل زیر را برای رفع آن باید طی نمود:
قبل از هر چیز، پیشگیری از اینکه ماشین به روغن سوزی بیفتد از هر کاری بهتر است. حتی اگر این اتفاق هم رخ داد، هر چه سریع تر سعی در رفع آن داشته باشید. اما اگر باز هم فرصت چنین کاری را نداشتید و وقت تمدید معاینه فنی شما فرا رسیده بود، میتوانید از مکمل هایی با عنوان مکمل ضد دود استفاده کنید. هرچند تضمینی برای دود نکردن ماشینتان حین معاینه فنی وجود ندارد.
با شناخت عوامل روغن سوزی ماشین با ما همراه باشید تا بیش از این به موتور ماشین خود آسیب نرسانید. دو راه متداول تشخیص روغن سوزی ماشین، مشاهده دود آبی و کاهش سطح روغن موتور میباشد. لازم به ذکر است که دود سفید یا سیاه ارتباطی با روغن سوزی ماشین ندارد. این دو راه شایع ترین راه های تشخیص است. اما راه های دیگر نیز برای تشخیص روغن سوزی ماشین وجود دارد:
علت وغن سوزی در پژو 206
جمع بندی
در این مطلب به بررسی علت روغن سوزی ماشین و نشانه های بروز آن پرداختیم و شما را با رایج ترین دلایلی که باعث روغن سوزی خودرو می شود آشنا کردیم. علاوه بر این راهکارهایی طلایی برای جلوگیری از روغن سوزی خودرو را بیان نمودیم. اگر خودرو شما نیز دچار روغن سوزی شده است توصیه می کنیم راهکارهایی که در این مطلب به اشاره شد را اجرا نمایید. همچنین در صورت هر گونه سوال، در انتها مطلب دیدگاه خود را ثبت نمایید.
اگر قصد دارید تعمیرات خودرو را به صورت حرفه ای یاد بگیرید و در این زمینه درآمدزایی داشته باشید در دوره های تعمیرات خودرو برق گستران از جمله آموزش تعمیرات ایسیو، آموزش برق خودرو، آموزش مکانیک خودرو ثبت نام کنید.
2 Comments
خیلی ممنون از مقاله خوبتون
ممنون از مطلب جامع و کامل شما